27.5.2020. 11:24
0
U redu za hljeb ubijeno je 26 Sarajlija: Ne smijemo dozvoliti da se ovo zaboravi
Porodice nastradalih, te delegacije svih nivoa vlasti položile su cvijeće na mjesto masakra u ulici Ferhadija gdje je prije 28 godina poginulo 26 građana. Zbog mjera prevencije širenja koronavirusa nije bilo zvaničnih obraćanja.

Fikret Grabovica, predsjednik Udruženja roditelja djece opkoljenog Sarajeva kazao nam je da je žalosno da svake godine bude jako mali broj građana na obilježavanju.

"Ovdje bi nas sada trebalo biti na stotine, međutim svake godine nas je manje. Ne smijemo dozvoliti da se ovo zaboravi", istakao je Grabovica.

Sa Borija su tog jutra 27. maja 1992. godine ispaljene tri granate. Ubijeno je 26 ljudi, a 108 ranjeno. Slike prvog sarajevskog masakra koji su počinili zločinci sa brda, koji su glavni grad držali u okruženju, obišle su svijet. 

Nedžad Abdija, Ismet Ašćerić, Ruždija Bektešević, Snježana Biloš, Predrag Bogdanović, Vladimir Bogunović, Vasva Čengić, Gordana Čeklić, Mirsad Fazlagić, Emina Karamustafić, Mediha Omerović, Bahrija Pilav, Mila Ruždić, Mile Ružić, Hatidža Salić, Galib Sinotić, Abdulah Sarajlić, Sulejman Sarajlić, Sreten Stamenović, Srećko Šiklić, Božica Trajeri – Pataki, Vlatko Tanacković, Srećko Tanasković, Tamara Vejzagić – Kostić, Jusuf Vladović i Izudin Zukić prije 28 godina poginuli u masakru u ulici Ferhadija (tadašnja Vase Miskina) dok su čekali u redu za hljeb. 



(Patria)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.