27.5.2020. 12:13
0
Je li Skupština BPK pomogla privredi ili zastupnicima: Ko se pravi lud, a ko zna o čemu je riječ?
Skupština Bosansko-podrinjskog kantona usvojila je na sjednici 19. Maja Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o naknadama plaća poslanika i plaćama funkcionera koje bira, imenuje ili čiji izbor i imenovanje potvrđuje Skupština Bosansko-podrinjskog kantona Goražde.

Zakonom je predviđeno smanjenje osnovne plaće za imenovane funkcionere za 10 posto  u periodu trajanja stanja nesreće izazvane pojavom pandemije koronavirus i mjesec dana nakon prestanka, a sredstva će biti uplaćena u poseban fond za pomoć privrednim subjektima, odnosno za subvencije poduzetništvu i obrtu, privatnim preduzećima i poduzetnicima.

Usvajanje zakona izazvalo je burne reakcije u javnosti, a tome su doprinijeli i različiti stavovi zastupnika u Skupštini BPK.

Sinan Ligata iz Komisije za budžet, finansije i administrativna pitanja, koja je i predložila izmjene i dopune pomenutog zakona, kaže da cijela stvar nije onakva kakvom se predstavlja u javnosti. 

“Pojedinci su ovo predstavili na način da ubiru jeftine političke poene. Saziv Vlade i Skupštine BPK su pod pritiskom protesta 2014. godine donijeli nezakonitu i neustavnu odluku da se izabranim i imenovanim u odbija 10 posto od neto primanja. Zakon je do sada provođen, a sredstva ostajala akumulirana u budžetu. Nije postojao fond, odnosno kod na koji će ići ta sredstva. Nisu donijeli odluku gdje će ići sredstva”, dodaje Ligata. 

Napominje da je većina na Kolegiju Skupštine u želji da pomogne privrednicima donijela odluku da se ta sredstva usmjere na jedan kod i da se zna gdje idu sredstva.  U međuvremenu je donesen kantonalni korona - zakon, u kojem je definisan kod 614 za privredu i poljoprivredu i pomenuta sredstva će ići na taj kod, odnosno za privredu. 

“U korona - zakonu imamo definisano da se subvencija privrednicima vrši dok je korone i mjesec poslije toga. Na isti način u odluci o platama prenešen je taj član, u kojem piše da odluka traje mjesec dana nakon isteka korona - zakona i vezana je za korona - zakon”, ističe Ligata.

Sredstva su, dodaje, namjenski usmjerena tu. 

“Sada se zna da tih 10 posto kojih se odbija izabranim i imenovanim usmjeravaju privredi, a ne akumuliraju. Sve je urađeno kako bi se izbjegle tužbe. A poslije će Skupština donijeti odluku gdje će sredstva biti usmjerena. Većina, odnosno 19 poslanika je glasalo za, a tri bila uzdržana. Priča da nisu znali za šta glasaju je priča za malu djecu. Sve je tu jasno, a pojedinci su ovo iskoristili da uberu neki poen kod naroda”, poručuje Ligata  i zaključuje: “Pojedinci bi malo bili vlast, a malo opozicija”.

Mirsada Agovića, ministra finansija u Vladi BPK pitali smo za komentar cijele situacije, ali je on za Patriju rekao da je Ministarstvo dalo negativno mišljenje i da je to jedini stav i komentar. 

“Mi smo dobili zakon, profesionalno dali Mišljenje i to je sve. Ne znam zašto Vladu povezuju s tim. To je sva naša uloga. Nije to veliki atak na budžet, ali obzirom da nije bilo procjene, morali smo dati takav stav. To je neki mjesečni iznos od dvije do tri hiljade konvertibilnih maraka. Nismo mogli prihvatiti njihovu konstataciju da to neće utjecati na budžet, naravno da će utjecati, ali nije ispoštovana procedura i nije vrijeme za to pa smo zbog toga dali negativno Mišljenje. Nisam taj koji donosi sud o tome je li to trebalo ili ne”, rekao je Agović, piše Patria. . 

Predsjednik Kluba SDA u Skupštini BPK Mirsad Žuga tvrdi u razgovoru za Patriju da je on imao i drugačiji prijedloga. 

“Pod prijetnjom tužbi zbog tih 10 posto koje se odbija, a ne zna se gdje ide, Komisija za budžet je predstavila da se kroz izmjene Zakona o platama izabranih i imenovanih spriječe tužbe. Dugo vremena se na kolegijima razmatralo rješavanje tog pitanja. Pošto smo prethodno usvojili korona - zakon s namjenskim kodovima za pomoć privredi da se zna gdje sredstva idu do 30 dana nakon prestanka pandemije. Ništa se nama tu ne povećava, samo se zna gdje ta sredstva idu”, ističe Žuga.. 

Dodaje da su poslije su izašle priče o tome da su im povećane plate, što kaže nije tačno.

“Ja sam na Kolegiju predlagao da se odbija 20 posto. Izašao je naslov u medijima da nam se povećavaju plate, što nije tačno. Mi smo usmjerili da novac ide na pravo mjesto, a da poslije odlučujemo na koji način će se to rješavati: Uskoro očekujem sjednicu Skupštine BPK, ali i koalicione sastanke da vidimo kako ćemo to rješavati, kako je i zašto došlo do zabune. Postavlja se pitanje šta nakon pandemije koronavirusa. Ima sada neka priča da se pominje da se odbija od paušala, a ne od plate. Očekujemo da nam se to objasni, jer niko nije bio za to da nam se povećavaju plate”, rekao je Žuga za agenciju Patria.. 

Predsjednik Kluba SDA poručuje da su svi poslije izašli s nekom populističkom pričom.

Na pitanje je li SDA za to da i poslije isteka 30 dana nakon pandemije sredstva budu odbijana za neke druge namjene, Žuga kaže da će se o tome dogovarati. 

“Ja sam predlagao da se odbija 20 posto, ali većina na Kolegiju je šutjela, uključujući i predsjedavajućui Skupštine. Glasali smo za ono što nam je predstavljeno od Komisije za budžet. Više su u tome neki politički motivi upleteni. Ako se i desio neki problem, riješit ćemo ga na sljedećoj sjednici, jer ne želim da me neko pljuje zbog toga”, poručuje Žuga.

Edita Velić, predsjedavajuća Skupštine BPK za agenciju Patri kaže da je sve zastupnike iznanadio prijedlog izmjena i dopuna pomenutog zakona. 

“Na Kolegiju smo rekli da pošto su to novci koji se odbijaju redovno od 2014. i idu u budžet, da to kanališemo za pomoć privredi. Međutim, mi smo na klupe dobili taj prijedlog, a ono što je meni zasmetalo je to što je pisalo da je to u periodu pandemije i mjesec poslije toga. Nije bio takav dogovor, jer niko nije tražio da to bude mjesec poslije pandemije”, poručila je Velić.  

Dodaje da je smatrala da su uhvaćeni na prepad i da niko nije takvu stvar tražio. 

“To je vruć krompir koji je bačen u ruke zastupnicima i to je neki pečat na sve ono što smo uradili, a niko od zastupnika nije takvo što tražio. Dogovor na Kolegiju je bio da se oko 120 KM (10 posto) odbija svim zastupnicima i imenovanim kadrovima, te da ta sredstva idu u poseban fond u prvom redu privredi, a potom i u druge segmente poput boračke populacije, socijalnih naknada. Međutim, mi čak nismo dobili ni osnovni tekst Zakona, meni se to nije dopalo i nisam glasala za to. Trpila sam zbog toga dosta kritika, kao i zbog javnog govorenja da nije bilo vrijeme za takav zakon, a kritikovala me i pozicija i opozicija”, kaže predsjedavajuća Skupštine BPK. 

Nadalje dodaje, “budući da nam je to podmetnuto na sjednici, smatram da mi zastupnici ne stojimo iza toga. Ne smatram da je trebalo biti urađeno na ovaj način, jer izazivamo revolt kod građana”. 

“U situaciji u kojoj govorimo da jedva isplaćujemo naknade borcima, porodiljama i drugim kategorijama, mi govorimo o povećanju i koliko god da je, to je veliki iznos na godišnjem nivou”, ističe Velić. 

Na pitanje je li mogla skinuti ovu tačku s dnevnog reda, kaže da je to mogao uraditi samo predlagač, odnosno Komisija za budžet. 

O pričama da navodno priprema teren za promjenu stranke, Velić poručuje: “to izmišljotine kolega koje sam kritikovala”.  

Rasim Mujagić iz pozicione Liberalne stranke kaže Patriji da je “nagovarao kolege iz stranke da glasaju za ovu odluku”.

“Još 2014 su nezakonito smanjili primanja i nikada nije napravljen fond u koji bi išla ta sredstva.Godinama vlade troše moj novac, a ja ne znam gdje ide. Nije mi problem da se odbija ali da mogu odlučivati gdje će ići taj novac. Svi koji su trenutno u vlasti znali su za šta glasaju, i nije u redu da se sada prave ludi jer su se uplašili reakcija javnosti”, poručio je Mujagić. 


(Patria)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.