30.5.2020. 16:10
0
Sutra u Beču javni skup povodom Dana bijelih traka - sjećanja na prijedorske žrtve
Povodom Međunarodnog dana bijelih traka, Antidayton pokret i Consilium Bosniacum pozivaju sve građane BiH sa sjedištem u Austriji na javni skup na Heldenplatz-u u Beču, 31. maja 2020. godine (nedjelja), u 13:00 sati.

"U znak sjećanja na žrtve masovnih zločina i etničkog čišćenja u gradu Prijedoru, organizuje se javni skup na kojem će se prvi put u Beču predstaviti 102 profila i fotografije ubijene djece. U toku skupa prikupljat će se igračke, koje će biti poklonjene djeci sa posebnim potrebama.
 
Prije masovnih ubistava u bosanskom gradu Prijedoru 1992. godine, svi su se nesrbi, prije svega Bošnjaci i Hrvati, morali označiti, na način da na svoje prozore, balkone i kuće objese bijela platna te da prilikom izlaska na ulicu oko ruke na nadlaktici nosili bijele trake. 

U Prijedoru je ubijeno 3.176 nevinih civila, muškaraca, žena i staraca, uključujući 102 djece.

Za zločine, deportacije, etničko čišćenje, silovanje i ubijanje pred Međunarodnim sudom u Den Haagu i Sudom BiH izrečeno je do sada 38 presuda ratnim zločincima.

'Zločini su bili rezultat smišljene politike nametanja sistema diskriminacije i protiv stanovništva nesrpske nacionalnosti u Prijedoru. (Međunarodni sud za ratne zločine u Den Haagu)'
 
Posebno pozivamo sve zainteresirane medije da zabilježe i izvijeste javnost o ovom događaju kako u BiH tako i širom svijeta. 

Informacije na javnom skupu će biti dostupne na njemačkom, bosanskom i engleskom jeziku.

Naši redari će se pobrinuti za poštovanje propisanih sigurnosnih i higijenskih mjera (COVID-19), navodi se u saopćenju organizatora.


(Lejla Trle) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.