30.5.2020. 16:50
1
Konaković o rekonstrukciji Vlade KS: Možemo je sutra napraviti, ali nije vrijeme za to
Mi bismo rekonstrukciju mogli napraviti sutra da nije ovako ozbiljno stanje u državi i da to ne bi bio novi politički potres koji bi dodatno zakomplicirao stanje u zemlji, kazao je za Novinsku agenciju Patria Elmedin Konaković, predsjednik Naroda i pravde o mogućoj rekonstrukciji Vlade KS koju čine SDA, SBB, DF i BOSS.

Podsjećamo, Vlada Edina Forte koju su činili Naša stranka, Narod i pravda, SDP BiH, NBL, SBB i DF raspala se koalicijom SBB-a i DF-a sa SDA. Rekonstrukcija Vlade KS trajala je od polovine decembra 2019. do 3. marta 2020. godine kada je imenovana nova Vlada KS na čelu sa premijerom Mariom Nenadićem. Tijesna većina u Skupštini koju ima nova vlast od 18 ruku na nekoliko posljednjih sjednica bila je vrlo upitna, a neke odluke čak nisu ni prošle jer su neki od zastupnika SDA različito glasali, a ne jedinstveno kako bi se usvojile određene odluke.  

„U ovom trenutku smo fokusirani na lokalne izbore, sva naša nastojanja idu ka tome. Mi smo kao konstruktivna opozicija bili na raspolaganju ovim vlastima da se stvari u Kantonu Sarajevo, Federaciji i državi naprave boljim, nudili rješenja oni su to odbijali. Najmanji je problem smijeniti ovako neefikasnu vladu, ali bi proces samog formiranja, odugovlačenja, dva tri mjeseca koje bismo proveli u zakonskim procedurama smjene u ovom trenutku bi bio štetan za građane. Iznenadili biste se koji su to zastupnici i koje su to političke partije koje nas na to već pozivaju. Da te karte ne otvaramo prebrzo i nije nam to trenutni fokus“, kazao je Konaković. 

Predsjednik NIP-a ističe da su sada fokusirani na lokalne izbore, a zajednički nastup je dogovoren sa još tri stranke SDP BiH, Našom strankom i NBL-om.

„Fokus nam je da od temelja krenemo, od lokalnih izbora bit će temeljita promjena u društvu. Jer čak i neki dobri načelnici koji ne rade loše svoj posao zapravo su temelj ovog koruptivnog sistema na čijem vrhu uživaju bračni par Izetbegović i njihovi sateliti. Načelnici i vijeća su možda najbitniji u ovom trenutku, kad im to uzmemo onda ćemo vrlo brzo promijeniti ovu vlast ili možda prije toga. Vidjet ćemo“, kazao je Konaković za NAP.  
 

(Patria) 

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.