31.5.2020. 22:45
1
I Washington Post pisao o aferi "Respiratori" i hapšenju osumnjičenih: BiH poznata po korupciji
Afera "Respiratori" stigla je do mnogih svjetskih medija. Prvi medij koji je pisao o sumnjivoj nabavci kineskih respiratora bio je The New York Times, a ovog puta o hapšenju Fadila Novalića, Fahrudina Solaka i Fikreta Hodžića pisao je i Washington Post.

Nadalje stoji da su bh. vlasti uhapsile dvojicu visokih državnih dužnosnika i vlasnika privatne kompanije koja je iz Kine uvezla stotinu respiratora za koje je utvrđeno da su beskorisni za pacijente s koronavirusom. Stoji i da je Fikret Hodžić dobio 5,5 miliona dolara od Vlade da nabavi opremu.

"Protiv njih trojice se vodi istraga zbog navodnog pranja novca, prevare, pronevjere državnih fondova i drugih kaznenih dijela. Privedeni su na ispitivanje kasno u četvrtak, zadržani su preko noći, a potom poslani u pritvor", piše Washington Post.

"Tužitelji su u svom početnom izvještaju kazali kako uvezeni respiratori ne zadovoljavaju ni minimum potrebnih karakteristika za adekvatno liječenje bolesnika s koronavirusom. Vlasnik kompanije je odbacio optužbe da je uvezao respiratore po visokim cijenama, te kazao kako je iskoristio svoja poznanstva i veze u Kini kako bi učinio humano djelo", napisali su.

Napisali su i kako je predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović kazao je kako ova afera može biti veoma opasna za BiH, te da je potrebno da SIPA čim prije izađe s konkretnim dokazima.

"Ovi navodi nisu iznenađujući kada je Bosna u pitanju jer je ona veoma loše rangirana na godišnjoj globalnoj listi korupcije Transparency Internationala. Grupa promatrača prošle godine je BiH postavila na 101. mjesto od 180 zemalja", piše Washington Post.
  

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.