4.6.2020. 16:34
0
Novalić treba raditi u punom kapacitetu premijera, jer Federacija mora živjeti
U Sarajevu se sutra održava sjednica Vlade FBiH. Sjednicom će predsjedavati Fadil Novalić, premijer Federacije, a sve će biti organizirano uz maksimalno poštivanje higijensko-epidemioloških mjera koje je propisao Federalni štab civilne zaštite.

Kako bi Federacija nastavila normalan život, Novalić bi trebao da nastavi tamo gdje je stao, kada je riječ o reformama, ekonomiji i životu Federacije. Nikako se proces u kojem se našao, a u vezi nabavke respiratora ne bi smio odraziti na njegov premijerski život, odnosno funkciju koju obavlja. Inače, Federacija BiH mogla bi zbilja zapasti u blokadu koju su neki i priželjkivali.

Strateški ciljevi i programi koje će Vlada implementirati u 2020. godini, vezani su za dalje usklađivanje domaćeg zakonodavstva sa zakonodavstvom EU, očuvanje makroekonomske stabilnosti i jačanje budžetske odgovornosti, ekonomske reforme, izgradnju i rekonstrukciju transportne, energetske i okolišne infrastrukture, nastavak reformi pravosuđa i javne uprave, zdravstva i socijalnog sektora, borbu protiv korupcije i organiziranog kriminala, jačanje saradnje s organizacijama civilnog društva, zaštitu od diskriminacije, te jačanje regionalne saradnje i koordinacije između kantona. 

Prioriteti Vlade FBiH u 2020. godini trebaju biti usmjereni na projekte intenziviranja privrednog razvoja, jačanja unutrašnje društvene stabilnosti Federacije BiH i jačanja vladavine prava, kao i iniciranje i provođenje reformi usklađenih sa potrebama Bosne i Hercegovine, te bi Vlada FBiH u saradnji sa drugim nivoima vlasti u BiH, trebala raditi na evroatlanskim integracijama u cilju osiguranja dugoročno održivog i stabilnog sistema koji će FBiH učiniti konkurentnijom.

Sve ovo dodatno je značajno kada se uzme pandemija koronavirusa i očekivanje drugog vala. Ukoliko neko od ministara smatra da premijer treba sam da nosi breme tereta javne nabavke neka bude svjestan da je na proširenoj sjednici Vlade iz marta kada je proglašeno stanje prirodne nesreće digao svoju ruku.

Tada je premijer Vlade FBiH neko ko vodi sjednicu. Sve odluke su na toj sjednici donesene jednoglasno. Tako da se postavlja pitanje pojedinačno odgovorno svakog od onog ko je glasao za pojedine zaključke, ali i za one koji su davali mišljenje Ureda za zakonodavstvo Ministarstva pravde FBiH. 

Ministar Edin Ramić to je na kraju priznao. Za sada bez optužnice i konkretnih poteza Tužilaštva i pravosuđa nikako se ne bi smjela ugroziti pozicija premijera u kojoj bi se on možda osjećao inferiornije u odnosu na druge. 

„Premijer je taj ko vodi sjednicu i potpisuje odluke, bez obzira kakve su one. Mi smo imali ranije slučajeva da je premijer bio preglasan“, kazao je Ramić.

No, iz HDZ šute, iako su također glasali ZA. 

Uvedene mjere zabrana također ne bi smjele utjecati na rad Vlade FBiH, toga bi trebali biti svjesni i u Sudu i u Tužilaštvu BiH, jer sve suprotno dovelo bi do blokada i zaustavljanja 'života' Federaciji.


(Patria)

Vlada FBiH
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.