4.6.2020. 21:30
0
Ured za borbu protiv korupcije: Koruptivni rizici u oblasti javnih nabavki
Prevencija korupcije, prikupljanje podataka i informisanje nadležnih o uočenim radnjama koje mogu imati koruptivne elemente, jedna je od osnovnih i najbitnijih aktivnosti koje Ured za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom Kantona Sarajevo provodi, u vršenju propisanih nadležnosti.

Posebno stavljaju naglasak na nadležnosti Ureda u oblasti prevencije korupcije, specijalno kada imaju u vidu proglašeno stanje prirodne i druge nesreće u Kantonu Sarajevo, zbog opasnosti širenja zarazne bolesti uzrokovane koronavirusom (COVID-19), od 18.03.2020. godine.

Samo proglašenje ovog stanja predstavlja pogodno tlo za pojavu koruptivnih radnji. Najveća vjerovatnoća za pojavu ovih radnji i oblast sa najviše koruptivnih rizika je oblast javnih nabavki. U svrhu prevencije zloupotreba sa obilježjima koruptivnih aktivnosti, dok traje stanje prirodne i druge nesreće u Kantonu Sarajevo, s posebnim naglaskom na javne nabavke, Ured je izradio dokument naziva Koruptivni rizici u vrijeme stanja prirodne i druge nesreće u Kantonu Sarajevo, broj: 20-04-9254-1/20 od 30.03.2020. godine. 

Ovim dokumentom identificirani su koruptivni rizicu u osam oblasti i predviđeno više desetina preventivnih mjera za sprečavanje nastupanja negativnih posljedica pri poduzimanju onih aktivnosti koje sadrže koruptivne rizike. Javne nabavke posebno su tretirane ovim dokumentom.

Upravo zbog pomenutog, kako se navodi u saopštenju ovog Ureda, oni su prvog aprila 2020.godine, aktom broj: 20-45-33-23/20 zatražili, od svih organa/institucija javnog sektora u Kantonu Sarajevo, informaciju o svim započetim i realizovanim javnim nabavkama u periodu od 01.03.2020. godine pa sve do okončanja stanja prirodne i druge nesreće u Kantonu Sarajevo.
Prikupljene podatke o javnim nabavkama Ured je analizirao, te o istim obavijestio premijera Kantona Sarajevo, a Informaciju o nadzoru nad postupcima javnih nabavki u Kantonu Sarajevo, broj: 20-04- 14485/20, dana 28.05.2020. godine uputili su i Skupštini Kantona Sarajevo.

Informacija je jedna od tačaka dnevnog reda 26. Radne sjednice Skupštini Kantona Sarajevo, koja će se održati 16.06.2020. godine. Ured trenutno vrši detaljnu analizu svih postupaka javnih nabavki koje su provedene u doba stanja prirodne i druge nesreće u Kantonu Sarajevo, a paralelno vršimo i analizu postupaka javnih nabavki koje su ugovorni organi javnog sektora Kantona Sarajevo proveli u toku 2018. i 2019. godine, s ciljem ostvarivanja uvida u nabavke koje su ugovorni organi vršili u 2018. i 2019. godini, predmete tih nabavku i vrste postupaka za provedbu nabavki. Ured je razvio vlastitu metodologiju monitoringa i analize javnih nabavki u Kantonu Sarajevo.

Također, uz pomoć i podršku OSCE Misije u Bosni Hercegovini rade na nadogradnji i unapređenju informacionog sistema Ureda u segmentu jav Prevencija korupcije, prikupljanje podataka i informisanje nadležnih o uočenim radnjama koje mogu imati koruptivne elemente, jedna je od osnovnih i najbitnijih aktivnosti koje Ured za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom Kantona Sarajevo provodi, u vršenju propisanih nadležnosti. Posebno stavljaju naglasak na nadležnosti Ureda u oblasti prevencije korupcije, specijalno kada imaju u vidu proglašeno stanje prirodne i druge nesreće u Kantonu Sarajevo, zbog opasnosti širenja zarazne bolesti uzrokovane koronavirusom (COVID-19), od 18.03.2020. godine.

Samo proglašenje ovog stanja predstavlja pogodno tlo za pojavu koruptivnih radnji. Najveća vjerovatnoća za pojavu ovih radnji i oblast sa najviše koruptivnih rizika je oblast javnih nabavki. U svrhu prevencije zloupotreba sa obilježjima koruptivnih aktivnosti, dok traje stanje prirodne i druge nesreće u Kantonu Sarajevo, s posebnim naglaskom na javne nabavke, Ured je izradio dokument naziva Koruptivni rizici u vrijeme stanja prirodne i druge nesreće u Kantonu Sarajevo, broj: 20-04-9254-1/20 od 30.03.2020. godine. Ovim dokumentom identificirani su koruptivni rizicu u osam oblasti i predviđeno više desetina preventivnih mjera za sprečavanje nastupanja negativnih posljedica pri poduzimanju onih aktivnosti koje sadrže koruptivne rizike.

Javne nabavke posebno su tretirane ovim dokumentom. Upravo zbog pomenutog, kako se navodi u saopštenju ovog Ureda, oni su prvog aprila 2020.godine, aktom broj: 20-45-33-23/20 zatražili, od svih organa/institucija javnog sektora u Kantonu Sarajevo, informaciju o svim započetim i realizovanim javnim nabavkama u periodu od 01.03.2020. godine pa sve do okončanja stanja prirodne i druge nesreće u Kantonu Sarajevo. Prikupljene podatke o javnim nabavkama Ured je analizirao, te o istim obavijestio premijera Kantona Sarajevo, a Informaciju o nadzoru nad postupcima javnih nabavki u Kantonu Sarajevo, broj: 20-04- 14485/20, dana 28.05.2020. godine uputili su i Skupštini Kantona Sarajevo.

Informacija je jedna od tačaka dnevnog reda 26. Radne sjednice Skupštini Kantona Sarajevo, koja će se održati 16.06.2020. godine.

Ured trenutno vrši detaljnu analizu svih postupaka javnih nabavki koje su provedene u doba stanja prirodne i druge nesreće u Kantonu Sarajevo, a paralelno vršimo i analizu postupaka javnih nabavki koje su ugovorni organi javnog sektora Kantona Sarajevo proveli u toku 2018. i 2019. godine, s ciljem ostvarivanja uvida u nabavke koje su ugovorni organi vršili u 2018. i 2019. godini, predmete tih nabavku i vrste postupaka za provedbu nabavki. Ured je razvio vlastitu metodologiju monitoringa i analize javnih nabavki u Kantonu Sarajevo.

Također, uz pomoć i podršku OSCE Misije u Bosni Hercegovini rade na nadogradnji i unapređenju informacionog sistema Ureda u segmentu javnih nabavki, a što će dodatno uticati na prevenciju, suzbijanje i otkrivanje korupcije u javnim nabavkama.

Pored javnih nabavki, Ured vrši implementaciju i ostalih mjera predviđenih dokumentom Koruptivni rizici u vrijeme stanja prirodne i druge nesreće u Kantonu Sarajevo, među koje spadaju mjere koje se tiču prevencije korupcije pri dodjeli javnih sredstava putem fondova za podršku privredi u Kantonu Sarajevo, prevencije zloupotreba u postupcima zapošljavanja i prevencije situacija sukoba interesa prilikom imenovanja na javne funkcije, prevencijom zloupotreba pri dodjeli donacija itd.

„O ovim i drugim aktivnosti koje Ured provodi u realizaciji mjera iz dokumenta Koruptivni rizici u vrijeme stanja prirodne i druge nesreće u Kantonu Sarajevo, kao i drugim radnja iz djelokruga rada Ureda, u narednom periodu, informisat ćemo javnost“, poručio je u ovom saopštenju šef Ureda Erduan Kafedžić.nih nabavki, a što će dodatno uticati na prevenciju, suzbijanje i otkrivanje korupcije u javnim nabavkama. Pored javnih nabavki, Ured vrši implementaciju i ostalih mjera predviđenih dokumentom Koruptivni rizici u vrijeme stanja prirodne i druge nesreće u Kantonu Sarajevo, među koje spadaju mjere koje se tiču prevencije korupcije pri dodjeli javnih sredstava putem fondova za podršku privredi u Kantonu Sarajevo, prevencije zloupotreba u postupcima zapošljavanja i prevencije situacija sukoba interesa prilikom imenovanja na javne funkcije, prevencijom zloupotreba pri dodjeli donacija itd.

„O ovim i drugim aktivnosti koje Ured provodi u realizaciji mjera iz dokumenta Koruptivni rizici u vrijeme stanja prirodne i druge nesreće u Kantonu Sarajevo, kao i drugim radnja iz djelokruga rada Ureda, u narednom periodu, informisat ćemo javnost“, poručio je u ovom saopštenju šef Ureda Erduan Kafedžić. 


(Patria) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.