6.6.2020. 16:32
0
U Srebrenici se pojavilo bjesnilo, zabrana kretanja psima i mačkama mlađim od 3 mjeseca
U Srebrenici i Bratuncu pojavilo se bjesnilo, zarazno oboljenje kod pasa. UPS Media prenosi saopćenje veterinara Mladena Tešića, koji je objavio preporuke za građane kako da se ponašaju u slučaju da primjete neobično ponašanje kod pasa.


- Obavještavaju se građani sa područija opštine Srebrenice i Bratunca da je na našem područiju došlo do pojave zaraznog oboljenja – bjesnila. Bjesnilo je smrtonosna virusna bolest, manifestuje se upalom mozga i kičmene moždine. Ljudi oboljevaju nakon ugriza životinje zaražene virusom bjesnila koja može ali i ne mora imati nikakve simptome bolesti - navodi se u saopćenju.  

Kako je dalje naveo, građani, ukoliko kod životinje primjetite neobično ponašanje odmah treba da obavjeste nadležnu veterinarsku ambulantu. 

- Svi vlasnici su dužni da pse i mačke drže pod kontrolom, tako što se drže u bezbjedno ograđenom prostoru ili pse držati na povodcu a svi psi i mačke mlađi od tri mjeseca moraju biti zatvoreni i zabranjeno je njihovo kretanje. Vlasnici su dužni da vakcinišu pse i mačke i da izvrše identifikaciju pasa čipovanjem te da čuvaju dokaz o sprovedenoj vakcinaciji - navodi se u saopćenju.

Pored toga što vakcinacijom pasa i mačaka ispunjavate svoju zakonasku obavezu, dodaje se dalje, samo na taj način štitite sebe, članove svoje porodice, te ljude u zajednici u kojoj živite. 

 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.