8.6.2020. 21:00
0
Obilježena 28. godišnjica akcije Trebević - Zlatište - pokušaj deblokade Sarajeva
U organizaciji Udruženja boraca „Odred Širokača“ danas je obilježena 28. godišnjica akcije Trebević - Zlatište i pokušaj deblokade Sarajeva 1992. godine.

Na raskrsnici ulica Hambina carina i Šumarska, put prema Zlatištu, na spomen obilježju koje je podignuto u znak sjećanja na šehide i borce Odreda Širokača, općinski načelnik Ibrahim Hadžibajrić sa saradnicima položio je cvijeće i proučio Fatihu.

Mirsad Karić, predsjednik Udruženja boraca „Odred Širokača“ zahvalio se svima koji su svojim prisustvom uveličali obilježavanje ovog značajnog datuma posebno općinskom načelniku mr Ibrahimu Hadžibajriću i saborcima i sudionicima formiranja Odreda Širokača, kao i porodicama poginulih boraca i simpatizerima.

„Danas, 08.06.2020. godine Odred Širokača obilježava 28 godina jedne od najznačajnijih akcija koja se desila u okviru združene jedinice tadašnje Teritorijalne odbrane sa jasnim ciljem razbijanja obruča oko Sarajeva", kazao je Karić, navodi se na općinskoj stranici.

Prisutnima se obratio i Faik Avdibegović, vođa grupe 27, koji je istakao je da su značaj i cilj ovih skupova održavanje sjećanja na događaje koji su nas zadesili prije 30-ak godina i oduzeli mnogo toga. „Oni koji nikada neće zaboraviti ove skupove su majke, očevi, čija su djeca žrtvovali svoje živote i utkali u temelje ove zemlje. Naša dužnost je i prenositi ove događaje stalno na mlađe generacije, kako bi bili svjesni šta nam je neprijatelj tada smislio, a čini to i dan danas, samo na drugi način. Mali broj preostalih učesnika ove slavne bitke su živi svjedoci onoga šta se desilo na današnji dan, samo oni mogu ispričati pravu istinu o bici koja je vođena samo par stotina metara od mjesta gdje se sada nalazimo. Postoji izjava jednog od komandira čete sa ovih prostora u kojoj iznosi mišljenje da nijedna jedinica nije izvela težu i složeniju operaciju od ove naše u toku cijelog rata u BiH. Možda se tada nije vidjela važnost i korist ove akcije, ali nakon nje se nije desio niti jedan ozbiljniji pješadijski napad na ovu lokaciju, što je imalo veliki psihološki značaj za nas. Da su ove mahale pale, pitanje je šta bi se desilo sa područjem Baščaršije i dalje, „ispričao je Avdibegović.

U akciji Trebević-Zlatište živote su dali: Amir Šeta, Ramiz Ćemo, Ahmed Holjan, Hanefija Maglajlija, Esad Beha i Šemsudin Ramović, a 54 borca su ranjena.


(Lejla Trle) 

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.