10.6.2020. 14:19
0
Vlada FBiH: Usvojen godišnji izvještaj o dodijeljenoj državnoj pomoći
Na današnjoj sjendici Federalne vlade dopunjen je Poslovnik o radu Vlade FBiH. Novina je odredba po kojoj Vlada, u slučaju potrebe, sjednice može održavati putem video linka. Kako je obrazloženo, za vrijeme trajanja stanja nesreće, u skladu sa zaključkom od 26.3.2020. godine, Vlada FBiH je, s ciljem smanjenja rizika od infekcije, zbog preporučenih higijensko-epidemiloških mjera, održavala sjednice putem video linka, a u hitnim slučajevima telefonskim putem.

S obzirom da se ovakav način održavanja sjednica za vrijeme trajanja stanja prirodne nesreće pokazao izuzetno efikasanim, zbog racionalnije organizacije vremena, dopunjeni Poslovnik omogućava da i ubuduće, u slučaju potrebe, sjednice budu održavane putem video linka. 

KREDITI REVOLVING FONDA ZA FINANSIRANJE PROJEKATA 

Vlada FBiH je na današnjoj sjednici dala prethodne saglasnosti na prijedloge rješenja o dodjeli dijela sredstava Trajnog revolving fonda kod Union banke d.d. Sarajevo Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije za dugoročno finansiranje projekata putem dodjele kredita za 2019. godinu. Riječ je o kreditima u iznosu od po 500.000 KM za privredna društva Građevinar d.o.o. Mostar i Nevistić-commerce d.o.o. Export-Import Tomislavgrad.

Za realizaciju ovih odluka zaduženi su Federalno ministarstvo finansija, Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije i Union banka d.d. Sarajevo, svako u okviru svoje nadležnosti. 

GODIŠNJI IZVJEŠTAJ O DODIJELJENOJ DRŽAVNOJ POMOĆI 

Federalna vlada je usvojila izvješće o dodijeljenoj državnoj potpori u Federaciji BiH za 2019. godinu, te zadužila Federalno ministarstvo financija da ga, sukladno Zakonu o sustavu državne potpore u BiH, dostavi Vijeću za državnu potporu BiH, s ciljem sačinjavanja godišnjeg izvješća o dodijeljenoj državnoj potpori u BiH koje bi bilo dostavljeno Vijeću ministara BiH.

Za izradu ovog izvješća je popunjene propisane obrasce dostavilo osam kantona s pripadajućim općinama, te šest federalnih ministarstava. Dva kantona i ostala ministarstva su dostavili informacije da u svojoj aktivnosti za 2019. godinu nisu dodjeljivali sredstva koja se odnose na državnu potporu.

Ukupna dodijeljenja državna potpora u 2019. godini iznosi 323.319.192 KM ili 165,31 milijuna eura, uključujući i potporu dodjeljenju poljoprivredi. Sudjelovanje državne potpore u bruto domaćem proizvodu Federacije BiH iznosi 1,53 posto.

Dodijeljena državna potpora bez poljoprivrede za 2019. godinu iznosi 240.991.695 KM ili 123,22 milijuna eura.

Potpore za promoviranje regionalnog razvoja iznosile su 330.000KM ili 0,17 milijuna eura, što čini 0,10 posto ukupno dodijeljenje potpore u 2019. godini.

Državna pomoć za gospodarstvo (horizontalna) je dodijeljena u iznosu od 36.343.136 KM ili 18,58 milijuna eura, što čini njezino sudjelovanje u ukupno dodijeljenoj državnoj potpore za 2019. godinu od 11,24 posto.

Protekle godine nije dodjeljivana vertikalna državna potpore sektorima prizvodnje čelika, vađenja ugljena i prometa.

Državna potpora male vrijednosti (de minimis), koja se dodijeljuje u maksimalnom iznosu od 200.000 KM po korisniku, u razdoblju od tri fiskalne godine, u 2019. godini je dodijeljenja u iznosu od 13.853.559 KM ili 7,08 milijuna eura, što iznosi 4,28 posto od ukupne državne potpore. Državna potpora može biti odobrena kao naknada za obavljanje i izvršavanje javnih usluga od općeg ekonomskog interesa, koje su posebno bitne za život građana i koje bi bez državne potpore bile dostupne građanima po nepovoljnijim uvjetima korištenja. To mogu biti usluge javnog prijevoza putnika, eneregije, poštanske i ostale slične usluge. Državna potpora za usluge od općeg ekonomskog interesa dodijeljena je u iznosu 190.465.000 KM ili 97,38 milijuna eura, što čini sudjelovanje ove državne potpore u ukupno dodijeljenoj za 2019. godinu od 58,91 posto.

Državna potpora u sektoru poljoprivrede je za 2019. godinu dodijeljena u ukupnom iznosu od 82.327.497 KM ili 42,09 milijuna eura, što čini 25,46 posto od ukupno dodijeljene.

IZVJEŠTAJ O NAKNADAMA ZA ZAŠTITU OD PRIRODNIH I DRUGIH NESREĆA U 2019. GODINI 

Vlada FBiH danas je usvojila izvještaj o prikupljenim i utrošenim sredstvima posebne naknade za zaštitu od prirodnih i drugih nesreća na nivou Federacije BiH za period 1.1.2019.-31.12.2019. godine. Ukupno prikupljena sredstva iz tekućeg priliva na ovom podračunu u 2019. godine iznose 4.205.423,64 KM i veća su za 292.655,26 KM ili za 7,5 posto u odnosu na 2018. godinu.

Budžetom FBiH za 2019. godinu Federalnoj upravi civilne zaštite odobrena su sredstva od 12.784.000 KM. Utrošeno je 2.811.123 KM, što čini 22 posto od odobrenog budžeta za 2019. godinu i za 12,7 posto više u odnosu na utrošena sredstva u 2018. godini. Ovako mali procenat realizacije planiranog budžeta je posljedica činjenice da je riječ o namjenskim sredstvima za čije trošenje je potrebno ispuniti propisane preduslove. 

O SARADNJI U OBLASTI VETERINARSTVA 

Usvojivši informaciju o aktivnostima i stanju u oblasti veterinarstva u vrijeme proglašenja stanja prirodne nesreće uzrokovane pandemijom koronavirusa (COVID-19), Vlada FBiH je zadužila Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva da, u saradnji s Ministarstvom obrazovanja Kantona Sarajevo i Veterinarskim institutom Veterinarskog fakulteta Sarajevo, pripremi tekst sporazuma o obavljanju djelatnosti Veterinarskog instituta i obavezama potpisnica strana u sporazumu, te ga dostavi Vladi na saglasnost.

Federalno ministarstvo nastavak saradnje s Veterinarskim institutom vidi, između ostalog, kroz provođenje nekoliko pilot projekata. Riječ je o projektima ispitivanja prisustva SARS CoV-2 kod domaćih životinja i kućnih ljubimaca, te prisustva na hrani životinjskog i biljnog porijekla i mogućeg prenosa na ljude.

Za unaprjeđenje stanja u veterinarstvu, jedna od mjera je saradnja s Federalnim štabom i Federalnom upravom civilne zaštite u osiguranju nabavke zaštitne opreme (rukavice, maske, zaštitna odjela, kaljače/čizme, dezinfekciona sredstva) za veterinarske stanice i laboratorije. 

ZADUŽENJA POREZNOJ UPRAVI FBiH 

Vlada FBiH danas je zadužila Poreznu upravu Federacije BiH da na web stranici objavi listu korisnika subvencija po osnovu Zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica, a s ciljem transparentnosti trošenja sredstava iz Stabilizacijskog fonda.

Ova uprava je zadužena i da za sportske kolektive i poslovne subjekte koji nisu obuhvaćeni ovim zakonom, a s Poreznom upravom FBiH imaju zaključene sporazume o plaćanju dugujućih javnih prihoda na rate ili sporazume o odgođenom plaćanju, odobri neplaćanje sporazumnih rata, odloženog poreznog duga i tekućih obveza u periodu do isteka 60 dana od dana prestanka stanja nesreće.

Vlada je Poreznu upravu zadužila da sportskim kolektivima i drugim subjektima koji nisu obuhvaćeni Zakonom o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica, a u primjeni imaju ugovore o reprogramu duga za poreze i doprinose, osigura prekid prinudne naplate i aktiviranja sredstava obezbjeđenja po ugovoru o reprogramu, kao i obračun zatezne kamate u periodu trajanja stanja nesreće i 60 dana od dana prestanka stanja nesreće.

Ova uprava je zadužena i da osigura prekid prinudne naplate i aktiviranja sredstava obezbjeđenja po ugovoru o reprogramu, kao i obračun zatezne kamate u periodu trajanja stanja nesreće i 60 dana od dana prestanka stanja nesreće za ugovore o izmirenju dospjelog duga prema javnim poduzećima, zaključenih u skladu sa Odlukom Vlade FBiH o utvrđivanju povoljnijih uvjeta za zaključivanje ugovora o izmirenju dospjelog duga prema javnim poduzećima.

Zadužena je Porezna uprava da, preko svojih kantonalnih ispostava, osigura izdavanje potvrda sportskim klubovima za ispunjavanje uvjeta za dobijanje natjecateljskih licenci nadležnih krovnih međunarodnih sportskih asocijacija. 

PODRŠKA ORGANIZACIJI „MARŠA MIRA“ 

Federalna vlada se upoznala sa informacijom o podršci Federalne uprave civilne zaštite pruženoj u povodu obilježavanja 24. godišnjice genocida u Srebrenici u toku jula 2019. godine.

Ujedno, zadužila je ovu upravu da se stavi na raspolaganje sa svojim ljudstvom, opremom i materijalno-tehničkim sredstvima za organizovanje i obilježavanje 25. godišnjice genocida nad Bošnjacima i realizacije „Marša mira“ u 2020. godini. 

OSTALE ODLUKE I ZAKLJUČCI 

Na današnjoj sjednici je Federalna vlada prihvatila konsolidovani izvještaj o izvršenju finansijskog plana Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja Federacije BiH za  2019. godinu.

Usvojeni su Finansijski izvještaj i analiza Agencije za kvalitet i akreditaciju u zdravstvu u FBiH za 2019. godinu.

Vlada je donijela Plan poslova premjera i uspostave katastra nekretnina za 2020. godinu, kojim je predviđen i nastavak započetih poslova premjera i uspostave katastra nekretnina.

Vlada se upoznala sa izvještajem Nezavisnog odbora o radu zamjenika direktora Federalne uprave policije koji obavlja dužnost direktora policije za prvi kvartal 2020. godine.

Vlada je usvojila izvještaj o provedbi projekata po Programu javnih investicija u sektoru energije, zaključno sa 31.3.2020. godine. 

Federalna vlada je usvojila izvještaj o realizovanim aktivnostima Impelmentacione jedinice Projekta „Energetska efikasnost u BiH“ za FBiH za period januar-mart 2020. godine, kao i izvještaj o poslovanju Agencije za bankarstvo FBiH za 2019. godinu, uključujući i izvještaj o radu Ombudsmena za bankarski sistem FBiH i informaciju o subjektima bankarskog sistema Federacije BiH sa stanjem na dan 31.12.2019. godine. 

KADROVSKA RJEŠENJA 

Za učešće u radu i odlučivanju na skupštinama privrednih društava Vlada FBiH danas je opunomoćila Ernesta Đonku (JP BH pošta d.o.o. Sarajevo), Maju Vanjek (Union banka d.d. Sarajevo), Halku Balavca (Operator-Terminali Federacije d.o.o. Sarajevo), Kenana Osmanagića (Hrvatska pošta d.o.o. Mostar), Jasminu Pašić (JP Elektroprivreda HZ HB d.d. Mostar), Amadea Mandića (JP Međunarodni aerodrom Sarajevo d.o.o. Sarajevo) i Renata Škrobu (JP Hrvatske telekomunikacije d.d. Mostar).

Federalna vlada je donijela odluke o utvrđivanju općih i posebnih kriterija, te o raspisivanju javnog konkursa za izbor i imenovanje Nadzornog odbora Razvojne banke FBiH. Utvrđen je i tekst ovog javnog konkursa.

Danas su donesene i odluke o kriterijima za izbor i imenovanje članova Upravnog odbora Instituta za medicinsko vještačenje zdravstvenog stanja, kao i o raspisivanju javnog oglasa za njihov izbor i imenovanje. Utvrđen je i tekst ovog javnog oglasa. Vlada je imenovala Komisiju za provođenje postupka izbora ovih kandidata.

Federalna vlada donijela je odluke o kriterijima i o raspisivanju javnog konkursa za izbor i imenovanje direktora Instituta za medicinsko vještačenje zdravstvenog stanja. Utvrdila je i tekst ovog konkursa, te imenovala Komisiju za provođenje ovog postupka.

Vlada FBiH danas je donijela Rješenje o formiranju radne grupe za koordinaciju aktivnosti vezanih za OECD-ov program Perspektiva konkurentnosti Jugoistočne Evrope za period 2020.-2021. U ovu grupu imenovani su Aida Soko (koordinator za rad radne grupe i saradnju sa OECD i nacionalnom koordinatoricom za OECD), Nadir Jahić (tehnički koordinator za popunjavanje upitnika), Nevzet Sefo, Sead Džiho i Adis Fajić (članovi i koordinatori podgrupa), te Dijana Simanić (koordinator za kvantitativne upitnike po svim dimenzijama). U grupu su imenovani i članovi i koordinatori za dimenzije Stipo Buljan, Amra Vučijak, Medina Dudo, Damir Ravlić, Jasmin Gačević, Esad Osmanbegović, Sabina Šahman-Salihbegović, Edin Perenda i Sead Lisak. Ostali članovi ove radne grupe su Edina Pezo, Aida Jasika, Denis Vasić i Snježana Dedić. Zadatak radne grupe je obavljanje aktivnosti i zadataka u okviru OECD-ovog trećeg ciklusa procjene Perspektive konkurentnosti za JIE, te koordinacija saradnje sa OECD-om i nacionalnom koordinatoricom. Zadatak koordinatora po podgrupama je pružanje podrške koordinatorima dimenzija kako bi u skladu s rokovima bili dostavljeni odgovori na upitnike, kao i da u slučaju potrebe koordiniraju s drugim institucijama pri prikupljanju podataka za popunjavanje upitnika. Zadatak koordinatora po dimenzijama je da koordiniraju aktivnosti na popunjavanju upitnika sa ostalim članovima i, po potrebi, drugim institucijama kako bi bili prikupljeni neophodni podaci.

Danas je Federalno ministarstvo rada i socijalne politike zaduženo da, u što kraćem roku, za Vladu pripremi prijedloge akata za provođenje procedure izbora kandidata za imenovanje Nadzornog odbora Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom.

Vlada je donijela odluke o utvrđivanju kriterija i raspisivanju javnog konkursa za izbor i imenovanje dva člana Nadzornog odbora Feroelektra d.d. Sarajevo, uime državnog kapitala.

Danas je advokat Darko Marjanović iz Zagreba ovlašten za zastupanje Vlade FBiH, odnosno Fabrike duhana Mostar d.d. Mostar za vođenje postupka priznanja strane sudske isprave i to presude Općinskog suda u Mostaru od 24.10.2019. godine, vezano za nekretninu koja se nalazi u Republici Hrvatskoj (Gradac), a koju je Fabrika duhana Mostar iskazala u svom pasivnom podbilansu, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.