18.6.2020. 18:20
0
BiH izručen Adem Kostrjevac optužen za silovanje trudne Srpkinje u Zvorniku
Kostrjevac Adem izručen je BiH. Optuženi se potražuje zbog ratnog zločina počinjenog na području Zvornika, 1992. godine. Nakon izručenja na teritoriju BiH, policijski djelatnici Granične policije i Sudbene policije BiH, lišili su slobode Kostrjevac Adema, rođenog 1961. godine u Zvorniku.

Protiv navedenog je Posebni odjel za ratne zločine podigao optužnicu, nakon što je 2015. godine otkriven je i lociran u suradnji sa partnerskim institucijama u SAD, te ispitan u svojstvu osumnjičenog. Nakon podizanja optužnice,  proveden je postupak za njegovo izručenje pravosuđu BiH.
 
Posebni odjel za ratne zločine, traga za navedenim optuženim koji se terete da je tijekom 1992. godine, na području Zvornika, u svojstvu pripadnika Armije RBiH, počinio kazneno djelo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva, tako što je počinio zločin silovanja i seksualnog zlostavljanja žrtve srpske nacionalnosti.

Navedeno silovanje i zlostavljanje prouzročilo je gubitak trudnoće žrtve, koja je bila u poodmakloj trudnoći. Nakon izručenja, pokrenute su aktivnosti na određivanju pritvora za optuženog.
 
Tužiteljstvo BiH izražava zahvalnost partnerskim institucijama u Sjedinjenim Državama, Ministarstvu pravde (DOJ), na suradnji i pomoći u borbi protiv nekažnjenosti ratnih zločina, kao i partnerskim policijskim agencijama u BiH, koje su sudjelovale u aktivnostima na izručenju ovog optuženog pravosuđu BiH.
 
Tužiteljstvo BiH traga za više desetina osumnjičenih za ratne zločine, za koje postoje saznanja da se nalaze u inozemstvu i inzenzivno se poduzimaju aktivnosti za njihov pronalazak i izručenje pravosuđu BiH. 

(Patria)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.