18.6.2020. 18:30
0
Kad Jelka brani Solaka, Novalića i Vladu FBiH: FUCZ dobro radi svoj posao kao i Vlada FBiH, ponosna sam na njih!
U nastavku zasjedanja delegati Doma naroda FBiH raspravljali su o o Informaciji o mjerama Vlade Federacije BiH sa pregledom dostavljenih informacija o nabavkama po Zaključku, od 30.4.2020. godine, te Informaciji o radu Federalne uprave civilne zaštite od usvajanja Odluke o proglašenju stanja nesreće uzrokovano pojavom koronavirusa (COVID 19) na području Federacije BiH sa Izvještajem o postupku svih nabavki, a posebno medicinske opreme od 16.3. 2020. godine i dopuna izvještaja o provedenim postupcima javnih nabavki u Federalnoj upravi civilne zaštite.

Delegati su ukazali da su se niži nivoi nadmetali da oni rade određene stvari, iako smo imali federalne štabove.

Žarko Vujović (SDBiH) predložio je zaključak kojim se od Koordinacionog tijela BiH traži raspodjela dobivene pomoći koja stoji na Aerodromu Sarajevu, što prije podijeli.

Senad Ahmetović (SBB) ponovio je svoj prijedlog zaključka iznesen u raspravi tokom prethodne tačke, a u kojem predlaže produženje radnog vijeka Odbora, ali i iz sadašnje namjene u namjenu  “provjera javnih nabavki do daljnjeg”.

“Danas neću govoriti kao član Vlade FBiH, mada sam ponosna na ono što je Vlada BiH radila i koordinirala. Niti jednog trenutka ne želim prihvatiti da je Vlada bila nestručna”, poručila je u obraćanju delegatima Doma naroda FBiH Jelka Milićević.

Podsjetila jed da sve aktivnosti definiše Zakon o zaštiti i spašavanju, kojim je definisano da je zamjenik premijera i ministar finansija komandant Federalnog štaba Civilne zaštite. 

“Rekla bih da je taj štab kao parlament i da može odgovoriti u bilo kom trenutku bilo kojim nepogodama. Od 2015. sam s ljudima iz Štaba. Uvijek sam mislila da možemo sačuvati zdravlje ljudi i gospodarstvo. U pandemiji sam shvatila da je zdravlje najbitnije. Ja sam ponosna na sve ljude u Štabu. Kada se desila situacija da je neko procijenio ta je Štab prevelik, rekla sam da će doći vrijeme za ocjenu te odluke. Nisam htjela slati otrovne strelice da ne nastane panika”, istakla je Milićević.

Dodala je da se na telefonskim sjednicama samo donosila odluka o produženju određenih odluka.

“Vlada po ni jednom zakonu nije trebala verificirati odluke Štaba, ali smo mi to rekli i tražili da to Vlada potvrdi, kako bismo spriječili zloupotrebe. Evo danas vidim da nismo uspjeli”, kaže Milićević.

Kaže i da “odgovorno tvrdi da Federalna uprava civilne zaštite zna i dobro radi svoj posao”.

"Ne vjerujem da je neko u Vladi pojedinačno a pogoto ne kolektivno, da uradi nešto o čemu se sada govori", zaključila je.

(Patria)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.