18.6.2020. 20:01
0
Arnaut: Izbori u Mostaru posljedica su presude Suda iz Strasbourga, a ne sporazuma Izetbegović-Čović
Naša stranka je obradovana da će građani Mostara ove godine konačno dobiti priliku da biraju i da budu birani, nakon decenije apartheida koji nije viđen na evropskom tlu od pada željezne zavjese. Ovaj napredak je, nesumnjivo, rezultat presude Evropskog suda za ljudska prava u slučaju Baralija protiv Bosne i Hercegovine, u kojem je potpredsjednica Naše stranke Irma Baralija istrajala u odbrani svojih prava kao građanka Mostara, istakao je yastupnik NS u Yastupni;kom domu PSBiH Damir Arnaut.


"Da predsjednici dvije vladajuće stranke – SDA i HDZ – nisu potpisali jučerašnji sporazum, Ustavni sud BiH bi već idućeg mjeseca imao obavezu da rješenje nametne, u skladu sa presudom iz Strasbourga.

Nažalost, Nacrtom zakona koji su usaglasili decenijski koalicioni partneri – Čović i Izetbegović – žele prije svega dovesti do omjera u kojem će HDZ i SDA u Gradskom vijeću Mostara imati sigurnih 20 vijećnika, a svi ostali samo 15, što bi im omogućilo da potencijalnom koalicijom sa sebi bliskim “satelitskim” strankama dođu do dvotrećinske većine potrebne za izglasavanje najvažnijih dokumenata u gradu. Na taj način bi nastavili gospodariti Mostarom, kako su radili i do sada.

Naša stranka također ne smatra dobrim ni rješenje po kom će građani Centralne zone – te klice multietničnosti u Mostaru – „gravitirati“, kako se u Sporazumu eksplicitno navodi, ostalim gradskim područjima, a na etničkom osnovu.

Također, Naša stranka ne smatra odrednicu iz Sporazuma koja govori o „legitimnom“ predstavljanju građana i naroda kao legitimnu, legalnu ili Ustavnu. U demokratskim društvima političari svoj legitimitet crpe iz glasova birača, koji biraju one snage koje društvo vode naprijed, a odbacuju korumpirane individue i kompromitirane ideologije.

Mostar, drugi gradovi i općine, Federacija BiH, Republika Srpska, Brčko Distrikt i cijela Bosna i Hercegovina zaslužuju upravo to – pošten, zakonit, multietničan sistem za koji se Irma Baralija borila. Naša stranka će na Lokalnim izborima nastupati upravo na tim stajalištima s ciljem da Gradsko vijeće  napravi takav sistem, a ne da plati račun koji je Čović, uz svestranu pomoć Izetbegovića, napravio bez krčmara", kazao je Arnaut.

(Patria)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.