21.6.2020. 19:10
0
Traže sva imenovanja u paketu: SNSD blokira Cikotićev izbor za ministra sigurnosti
Migrantska kriza u BiH usložnjava se svakim danom, a od 2. juna nakon ostavke Fahrudina Radončića to mjesto je upražnjeno.

Iako je SDA predložila Selmu Cikotića za ministra sigurnosti BiH, iz SNSD-a su negodovali zbog takvog prijedloga, a onda je predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija poručio da će ukoliko Cikotić prođe provjere SIPA-e predložiti njegovo imenovanje. Međutim, danas je održana sjednica Izvršnog odbora SNSD-a nakon kojeg je Milorad Dodik kazao da ostaju pri svom ranijem stavu da sva imenovanja idu u paketu. 

"Neće biti nikakvog imenovanja za ministra dok se ne izvrše sva imenovanja koja su prošla sve procedure. Ne samo za komponentu srpskog naroda nego i sve druge kako bismo onda pristupili izboru ministra bezbjednosti uz raspravu da li se radi o adekvatnom čovjeku ili prijedlogu", kazao je Dodik.

I neke HDZ-ove organizacije protivile su se Cikotićevom imenovanju zbog događaja u Bugojnu tokom agresije na BiH. 

S obzirom da je situacija sve komplikovanija i da je potreban hitni angažman svih institucija kako bi se zaštitila granica BiH i upravljalo migrantskom krizom, očekivalo se da će Cikotićevo imenovanje biti u najskorijem mogućem roku. U toku su provjere Cikotića u SIPA-i nakon što je prošao provjere u Centralnoj izbornoj komisiji BiH. 

Treba podsjetiti da je Cikotić ranije bio ministar odbrane BiH, a i danas je profesor i uživa povjerenje međunarodnih krugova. 

Dodik je ranije govorio koja su to imenovanja, a s obzirom da je danas rekao da idu sva imenovanja onda  se očekuje da to bude i SIPA, RAK, OSA, te neke druge agencije i institucije gdje su završene procedure. 

Predsjednik SNSD-a danas je kazao i da je na sjednici razmatran i sporazum koji su potpisali HDZ i SDA u vezi sa održavanjem izbora u Mostaru.

"Nezadovoljni smo jer su isključeni srpski predstavnici, kao i činjenica da nije uvažavana nacionalna struktura iz 1991. godine na čemu insistira upravo SDA. Smanjen je procenat našeg učešća kao konstitutivnog naroda. Kada se upoznamo s ostalim promjenama Statuta Mostara, mi ćemo se opredjeljivati na koji način ćemo se ponašati prilikom izmjene Izbornog zakona koji treba omogućiti izbore u Mostaru. Zbog toga smo razgovarali s našim predstavnicima u Mostaru imajući u vidu činjenicu da želimo osigurati političko predstavljanje kako to zagovaraju naši partneri u FBiH, a to je da bude autentično predstavljanje, a ne kamuflaža. Ako budemo zadovoljni podržat ćemo ili nećemo dati našu saglasnost.", rekao je Dodik.

(Patria) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.