21.6.2020. 20:00
0
Obilježena godišnjica stradanja Bošnjaka u Kalinoviku
U organizaciji Udruženja “Istina Kalinovik 92” danas je obilježena 28 godišnjica stradanja Bošnjaka u Kalinoviku.

Porodice ubijenih i nestalih obišli su mjesta stradanja gdje su položili cvijeće i odali počast žrtvama na prijevoju Rogoj, zatim ispred Osnovne škole "Kalinovik" koja je tokom rata bila pretvorena u logor kroz koji je prošlo više od 1.000 žena, djece i muškaraca, od čega je 14 muškaraca ubijeno, a više od 30 žena silovano, ponižavao i mučeno.

Cvijeće je položeno i ispred zloglasnog logora Barutni magacin u selu Jelašca, iz kojeg je odvedeno i ubijeno 87 muškaraca, te u selu Ratine gdje je ubijeno 25 muškaraca čija su tijela potom spaljena. Obišli su i Tunele Miljevina gdje je ubijeno 37 muškaraca čija su tijela nakon likvidacije iskomadana i zatrpana kamenjem s okolnih brda iznad rijeke Bistrice. Porodice ubijenih i nestalih obišle su i lokalitet tunela kod Miljevine.

Srpske paravojne snage i pripadnici policije tokom rata ubili su 122 Bošnjaka iz Kalinovika dok ih je više od 1.000 prošlo kroz logore . Do danas je pronađeno 80, a porodice tragaju za posmrtnim ostacima 42 žrtve ubijene i nestale na tom području.  

Zločinci iz Kalinovika osuđeni su na ukupno 85 godina zatvora, a mnogi od njih su i dalje na slobodi.

Iz Udruženja “Istina Kalinovik 92” i danas su istakli da se nalogodavci i organizatori zločina počinjenih u tom dijelu Bosne i Hercegovine nalaze u Srbiji

- Oni imaju državljanstvo Srbije. U saradnji s Tužilaštvom BiH pokrenuta je velika akcija da se oni uhapse i da se pokrenu sudski procesi u Srbiji. Pošto su već saslušani u Beogradu možemo očekivati da će uskoro početi suđenja jer su se stvorili svi uslovi da se to desi - kazao je predsjednik Udruženja Samir Vranović.


(FENA) 

 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.