25.6.2020. 21:00
0
Povodom pisanja o izbačenoj trudnici: Sa KCUS-a kažu da se bave "evidence based" medicinom
Politička analitičarka Ivana Marić objavila na društvenoj mreži Facebook je objavila priču o jednoj trudnici u visokom stadiju trudnoće koja je primljena na KCUS zbog bolova, a već sutradan je otpuštena iz samo jednog razloga, pozitivna je na koronavirus.

Mediju su zatražili pojašnjenje o ovim tvrdnjama od Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu. 

Odgovor sa KCUS-a, dat za Depo portal prenosimo u cijelosti:

- U principu ne komentarišemo tračeve samozvanih analitičara. Mi se bavimo evidence based medicinom. U ovom slučaju odlučili smo odgovoriti zbog toga što pitate „da li je to istina?“. Također Vas obavještavamo da menadžment KCUS nikada nije u panici. Priroda našega posla je da smo dobro uvježbani za sve vrste kritičnih i opasnih situacija koje uvijek rješavamo na dobrobit bolesnika. 

Navedena pacijentica primljena je na Kliniku za porodiljstvo KCUS 23.juna – (utorak) radi bolova. U KCUS je upućena iz DZ Olovo. Iako po prijemu na GAK KCUS pacijentica nije imala bolove, s obzirom na činjenicu da se radi o trudnici čije mjesto prebivališta nije na području Kantona Sarajevo, ista je zadržana na promatranju na Klinici za porodiljstvo KCUS. Svo vrijeme bila je u izolacionoj sobi zbog postojanja sumnje na Covid-19 klaster u DZ Olovo.

Procedura hospitalizacije, s obzirom na pandemiju uzrokovanu virusom Covid -19 zahtijeva da svi bolesnici pri prijemu u KCUS imaju nalaz na koronavirus. Pacijentica nije imala nalaz, te je testirana na Klinici za porodiljstvo.  

Napominjemo da se na svim klinikama KCUS, uključujući i Kliniku za porodiljstvo svakodnevno poduzimaju sve epidemiološke mjere zaštite osoblja i pacijenata, što je urađeno i u ovom slučaju. 

S obzirom na stanje pacijentice narednog dana konzilij ljekara odlučio je otpustiti pacijenticu. 

Otpust je urađen uz konsultaciju sa Epidemiološkom službom. Pacijentici su predočene mjere kojih se mora pridržavati u narednom periodu, shodno utvrđenom stanju- navodi se u saopćenju KCUS-a.

Kako je dodatno pojašnjeno, sa KCUS-a nisu željeli otkrivati ni identitet ni dijagnozu pacijentice zbog zaštite njene privatnosti. No, ako je potrebno, sve tvrdnje mogu se dokumentovano obrazložiti. 


(Lejal Trle) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.