30.6.2020. 18:23
1
Golić: Turković udarila šamar građanima, prekršila je i zaključke Predsjedništva BiH
Ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković, skidanjem sa dnevnog reda današnje sjednice Vijeća ministara Odluke o formiranju ekspertskog tima za Trgovsku goru, udarila je šamar građanima Republike Srpske i Federacije BiH, saopštila je ministrica za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić.
Golić je kazala da je Turković nepromišljenim potezom srušila višegodišnje napore Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske, ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staše Košarca, Zelenog kluba u Parlamentarnoj skupštini BiH, ali  i svih drugih institucija i pojedinaca u BiH, da osujete namjere Hrvatske da na samoj granici sa BiH izgradi odlagalište radioaktivnog i istrošenog nuklearnog otpada i ugrozi život i zdravlje 250.000 građana.

Umjesto da Turković kao ministrica vanjskih poslova bude nosilac aktivnosti da se diplomatskim putem dođe do rješenja sa Hrvatskom, ona je pokazala nemar i samim time podržala Hrvatsku u njenim namjerama.

"Gospođa Turković, kao prvi čovjek bh. diplomatije, morala je znati da skidanjem Odluke o formiranju ekspertskog tima za Trgovsku goru krši zaključke Predsjedništva BiH, koji su obavezali sve nosioce javnih funkcija da iskažu protivljenje namjerama Hrvatske i učine sve što je u njihovoj nadležnosti da spriječe da nam se nuklearni otpad skladišti u dvorištu. Bisera Turković je pokazala elementarno neznanje i, što je još gore, nezainteresovanost, jer njen argument za skidanje ove tačke "da Hrvatska još nije preduzela nikave aktivnosti" aposlutno nije tačan", kazala je Golić.

Ona je navela da Hrvatska, u skladu sa svojim zakonima, sprovodi aktivnosti na izboru pravnog lica za ishođenje potrebnih dozvola za izgradnju ovog objekta i da je sada pravi trenutak da BiH imenuje eksperte, jer njihov posao podrazumijeva dugotrajan i iscrpan rad na terenu, kako bi se, na osnovu struke i nauke zasnovanim činjenicama, dokazali da se na toj lokaciji radioaktivni otpad ne može odlagati.

Izgradnjom ovog odlagališta bili bi ugroženi stanovnici i BiH i Hrvatske kao i ekosistem tog područja uključujući i rijeku Unu. 


(Patria)
1
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.