30.6.2020. 20:00
1
SDP BiH i Naša stranka traže od Vlade KS smanjenje cijene kupona za nezaposlene ili subvencije
Od 1. jula za kategoriju nezaposlenih osoba cijena mjesečnih kupona neće više biti 12 već 30 KM. Iz GRAS-a su kazali da je do povećanja došlo na osnovu Sporazuma o privremenom utvrđivanju stvarne cijene koštanja komunalne usluge javnog linijskog prijevoza putnika na području Kantona Sarajevo zaključenog 28. januara 2020. godine sa primjenom od 1. jula.

Sporazumom nije predviđeno da Vlada KS subvencionira ovu kategoriju korisnika.

Zastupnici Naše stranke u Skupštini KS tu odluku smatraju izrazom socijalne neosjetljivosti vladajuće koalicije.

„Ova odluka još jednom jasno objašnjava zašto smo vladajuću koaliciju nazvali Koalicijom petak 13. Njen način vladanja je uistinu horor za sve građane a pogotovo za nezaposlene. Povećanje cijene karata za tu kategoriju stanovništva ocjenjujemo kao još jedan pokušaj profita na onima koji najmanje imaju. Činjenica je da je broj nezaposlenih porastao zbog pandemije koronavirusa i to se stanje sada koristi za izvlačenje većeg profita baš od njih i to preko karata za prevoz. Povećanje cijene jasno je da ne prati povećanje kvaliteta usluge te, pored toga što je odluka nehumana, ne opravdavamo je ni iz tog razloga. Tražimo njeno hitno povlačenje", naveli su iz Naše stranke. 

Oglasili su se i iz SDP BiH Sarajevo osuđujući katastrofalnu odluku Vlade Kantona Sarajevo o poskupljenju mjesečnih kupona za nezaposlene za 130%, posebno u situaciji kada nije osigurana subvencija od strane kantona za 60.000 najugroženijih građana Kantona Sarajevo.

"Kao da nije dovoljno što žive bez prihoda, sada ih Vlada Kantona Sarajevo osuđuje i na kućni zatvor. Podizanje cijene ovog kupona sa 12 na 30 KM predstavlja pljačku ionako najsiromašnijeg sloja društva, a to su nezaposlene osobe. Ova odluka je posebno skandalozna u vrijeme dok ekonomske posljedice pandemije Covid 19 ostavljaju nesagledive posljedice po cijelu bh. ekonomiju, pa tako i u glavnom gradu Bosne i Hercegovine. Najteži teret ove krize nose najugroženiji slojevi društva među kojima su i nezaposlene osobe.
 
Pozivamo Vladu Kantona Sarajevo, koja za vrijeme svog mandata nije uradila ništa za građane, da odmah stave van snage ovu odluku i vrate cijenu kupona na 12 KM, ili da preuzmu subvenciju razlike u cijeni. Tako bi se, barem donekle, ogradili od nerada i nebrige za građane Kantona Sarajevo. Do sada se kao jedini interes ove vlade pokazala isključivo kadrovska križaljka kroz masovne promjene rukovodilaca po javnim preduzećima.

Podsjećanja i poređenja radi, prethodna vlada “šestorke” je za samo godinu dana otvorila 24 nove linije, omogućila da kuponi za penzionere, studente i đake vrijede kod oba prevoznika (odnosi se na više od 60.000 korisnika), pokrenula nabavku novih minibusa koji su prije nekoliko dana isporučeni kako bi poboljšali prijevoz prije svega u padinskim dijelovima grada, pokrenula nabavku novih trolejbusa, napravila projekte u vezi tramvajske pruge za Hrasnicu i trolejbusa za Vogošću, te pripremila projekat rekonstrukcije pruge Marijin Dvor – Ilidža.

Zbog svega navedenog, pozivamo Vladu Kantona Sarajevo da se konačno počne baviti stvarima koje su u interesu građana, a ne da se od najsiromašnijih i najugroženijih uzimaju dodatna finansijska sredstva, dok im u isto vrijeme ne mogu omogućiti ni jedno od osnovnih ljudskih prava, a to je pravo na rad", naveli su iz SDP BiH Sarajevo.


(Patria)

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.