2.7.2020. 10:32
0
Inspekcija u javnom prijevozu: Najučestalije nepoštivanje fizičke distance
Od 482 putnika u vozilima GRAS-a i Centrotransa, njih 1,45 posto nije imalo masku. Najučestalije je nepoštivanje fizičke distance, ukazali su iz Kantonalne uprave za inspekcijske poslove (KUIP) koja je u posljednjih nekoliko dana vršila kontrolu vozila javnog gradskog prijevoza.

Građani koji nisu poštivali mjere su evidentirani i upozoreni. Kako je saopćeno, prilikom nadzora vozači su nosili zaštitne maske, njihove kabine su bile zaštićene pleksiglasom i imali su sredstva za dezinfekciju radnog prostora. Tvrde da se vrši redovna dezinfekcija vozila i da se o tome vodi uredna evidencija.

"Najavljujemo nastavak pojačanih inspekcijskih aktivnosti što smatramo da je veoma značajno za dalje sprečavanje širenja bolesti i smanjenje zdravstvenog rizika, kao i jačanje discipline kod građana i privrednih subjekata radi dosljednje primjene donesenih mjera", poručili su iz KUIP-a.

Naglasili su da su do sada izvršili 4.617 inspekcijskih nadzora, te da su zbog nepoštivanja fizičke distance i nenošenja maski izrečeno 393 rješenja sa korektivnim mjerama i 73 prekršajna naloga u iznosu od skoro 118.000 KM. Podsjetili su da se nadzor vrši u svim objektima na koje se naredba odnosi - ugostiteljski objekti, trgovine, tržni centri, pekare, frizerski i kozmetički saloni, ustanove socijalne zaštite i drugi.

U slučaju utvrđivanja nepoštivanja naredbi i preporuka na osnovu člana 57. i 58. Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti zbog hitnosti mjere i opasnosti po život i zdravlje građana, nalažu se korektivne mjere na licu mjesta u formi rješenja, saopćeno je iz KUIP-a.

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.