3.7.2020. 22:20
1
Drvar se ne smiruje zbog otpada iz Italije: "Ako treba blokiraćemo i Sarajevo"
Građani Drvara organizovali su protest zahtjevajući da tekstilni otpad iz Italije bude izmješten iz njihove opštine. Na teren je danas izašao kantonalni ekološki inspektor, međutim ne i nadležna Federalna inspekcija. Zbog toga, odvoženje otpada, uprkos zahtjevu lokalne skupštine je odloženo, javlja RTRS.

U prostorijama i ispred fabrike Panelka, u krugu nekadašnjeg industrijskog kompleksa Grmeč, prema nezvaničnim informacijama, nalazi se oko 300 tona otpada.

Ovo mjesto danas je obišao kantonalni ekološki inspektor. Na licu mjesta je zaključeno – prilikom odlaganja otpada prekršen je zakon i napravljen niz propusta.

"Ovaj prostor više nije reciklaža nego je deponiran čisti otpad. Trenutno, ova situacija ne odgovara svim relevantnim papirima", rekao je Tvrtko Čuvela ekološki inspektor Kantona 10.

Uprkos apelu opštinskih vlasti, nadležna federalna inspekcija danas nije izašla na teren. Građani Drvara ogorčeni su odlukom federalnog ministarstva ekologije i turizma, da dâ dozvolu za uvoz otpada. Ne kriju zabrinutost zbog toga što je kažu materijal iz koronom ugroženog područja smješten u njihovu opštinu.

"Budite sigurni da ćemo vaše smeće, koje ste vašim odlukama donijeli ovdje biti u stanju da ga vratimo svima vama. Građani Drvara blokiraće sve, ako treba blokiraćemo i Sarajevo, a ne samo Drvar", poručila je Živana Sabljić iz Drvara.

Svjedočimo povratničkoj katastrofi, poručuje načelnica Drvara Dušica Runić. Kaže, u ovoj situaciji nije moguće provođenje zaključka s vanredne sjednice skupštine opštine - da se otpad u roku od 24 časa izmjesti sa teritorije Drvara.

"Mi to ne možemo da uradimo bez nalaza Federalne inspekcije. Ono što smo iz medija saznali jeste da je ministrica uputila inspekciju na teren, međutim, ne znam koje prevozno sredstvo koriste i zašto do danas ne dolaze", rekla je Dušica Runić načelnica opštine Drvar.

Određena količina otpada koji je bio smješten pored nekadašnje firme "Unis" u Drvaru, danas je odvezen u nepoznatom pravcu. Na današnjoj sjednici SO Bosansko Grahovo donesene su odluke u kojima se traži hitno uklanjanje otpada sa teritorije opštine u roku od 24 sata, kao i provjera njegovog porijekla i štetnosti.

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.