15.7.2020. 10:45
0
Kalesija: Za putovanja do 2.000 KM, iz budžeta plaćali saobraćajne kazne
Ured za revizije institucija Federacije BiH po drugi put objavio je izvještaj o finansijskoj reviziji Općine Kalesija u okviru kojeg je utvrdio niz nepravilnosti, te donio mišljenje s rezervom.

Naime, dokazane su nepravilnosti pri raspodjeli 150.000 KM sredstava za sportska udruženja kao i 48.100 KM udruženjima koje je dodijeljeno bez mjerljivih kriterija.

Revizija je utvrdila da se planiranju javnih nabavki nije pristupalo sistemski i na racionaln način, a u slučajevima nepoštivanja ugovornih rokova za izvođenje radova nisu se obračunavali penali, saopćio je CCI.

Također, revizori nisu mogli potvrditi opravdanost nastalih izdataka službenog puta u inostranstvo gdje je uposleniku isplaćeno, pored troškova dnevnice i ostalih troškovi putovanja koji se najvećim dijelom odnose na konzumaciju jela i pića, kupovinu prehrambenih proizvoda isl., a koji su iznosili i do 2.000 po jednom službenom putovanju. Dodatno, iz opštinskog budžeta kao trošak službenog putovanja priznata je i isplaćena saobraćajna kazna fizičkog lica u iznosu od 850 KM, za što nije bilo osnova i što ukazuje da sredstva nisu korištena za namjenu službenog putovanja.

 Na osnovu Zakona o reviziji, (član 16.) u roku od 60 dana od dana prijema revizorskog izvještaja Općina Kalesija dužna je poslati odgovor Uredu za reviziju i Ministarstvu finansija, u kojem se navode radnje koje su preduzete radi prevazilaženja slabosti, neregularnosti i prekršaja koji su identifikovani u revizorskom izvještaju.

Tim povodom, Centri civilnih inicijativa (CCI) pozivaju općinske službe Općine Kalesija i Općinsko vijeće da se sukladno revizorskim izvještajima i Zakonom o reviziji očituju o provedenim radnjama kako bi nepravilnosti uočene revizorskim izvještajima bile otklonjene. 

CCI će u narednom periodu aktivno pratiti revizorske izvještaje koje će Ured za reviziju FBiH objaviti za ostale općine, te ćemo aktivno upozoravati na zakonske obaveze revidiranih institucija kako bi uočene nepravilnosti bile otklonjene.


(Patria) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.