21.7.2020. 9:41
0
"Ako su u Srebrenici ubijeni 'muslimani' onda su zločinci 'kršćani', a ne Srbi"
Njemačka štampa se proteklog vikenda bavila se temama koje leže dobrih sedam dana iza nas: Srebrenicom i Thompsonom.

Medijski tretman 25. godišnjice genocida u Srebrenici analizirao je berlinski dnevnik Tageszeitung (taz). Autorici Melini Borčak ovdje prije svega smeta neprecizni odnos prema broju žrtava kao i neprecizna kvalifikacija samih žrtava. "Postoji jedna fraza koja se prije ili kasnije pojavi u svakom prilogu o Srebrenici. '8.000 muslimanskih muškaraca i mladića'". Pritom, kako navodi autorica, nije točan ni broj, a ni tvrdnja da su ubijani samo "muškarci i mladići" nego i žene i djeca pa i novorođenčad, piše DW.


Nadalje autorica taza njemačkim medijima predbacuje upotrebu pojma "muslimani" kada se govori o žrtvama umjesto Bošnjaci. "Greška leži prije svega u tomu da se žrtve isključivo nazivaju 'muslimanima' dok se počinitelji u istom članku nikad ne kvalificiraju prema vjeri nego prema etničkoj pripadnosti ('srpski'). Ako se žrtve godinama identificira kao muslimane onda se i počinitelje može nazivati 'kršćanima'. To ne bi samo bilo ispravno nego bi za Europu bilo katarzično počinitelje napokon označiti kao bijele europske kršćane, a ne kao pripadnike jedne etničke grupe koja većini na kontinentu djeluje strano i drugačije".

Na kraju autorica kritizira frazu kako su u ratu u BiH zločine počinile "sve strane". "Prema istraživanjima UN-a, 90 posto svih zločina u ratu u BiH su počinitelji bili na srpskoj strani, ostatak se dijeli na više strana u sukobu. Sa sintagmom 'zločini na svim stranama' novinar se trudi postići neutralnu formulaciju bez zauzimanja stava no time čini djelo ublažavanja pojma genocid", zaključuje se u članku.

Kod Thompsona u Čavoglavama

Tjedan dana nakon što se njemačka javnost uzbudila zbog videa na kojem njemački reprezentativni golman i kapetan Manuel Neuer pjeva pjesmu Marka Perkovića Thompsona, dopisnik dnevnika Frankfurter Allgemeine Zeitung Michael Martens za jugoistočnu Europu si je dao truda i napisao analizu koja se temelji na jednom davno obavljenom razgovoru sa spornim hrvatskim pjevačem kojem su zbog političkih svjetonazora već bili zabranjivani koncerti na njemačkom govornom području.

Martens piše o tome da je i njemačka kancelarka u svibnju 2019. na predizbornom skupu europskih pučana u Zagrebu iskusila na vlastitoj koži koliko je sporan, ali i popularan Thompson. Tada je između ostalog puštena i "Lijepa li si" koju je i Neuer, svjestan ili nesvjestan zapjevao na odmoru u Hrvatskoj. "Sala se tresla, neupućena kancelarka je pala u ritmičko pljeskanje mase. U Bosni i Srbiji, ali i kod liberalnih Hrvata su slike kancelarke koja plješće u ritmu desnog rocka izazvale nerazumijevanje. Kasnije je ured kancelarke objasnio kako Merkel nije znala kakve to pjesme se puštaju i još je dodano kako kancelarka odbacuje svaki nacionalizam".

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.