3.8.2020. 9:56
0
Odluka o nastavi polovinom avgusta: Evo koja su tri scenarija moguća u septembru
Kantonalni ministri obrazovanja u Federaciji BiH su se izjasnili da će dvije sedmice pred novu školsku godinu imati konkretan plan realizacije nastave u septembru.

Vršimo anketiranje i roditelja, imamo jaku saradnju i sa sindikatima, sa svima onima koji su uključeni u nastavno-obrazovni proces, kako bi se donijela najbolja odluka, a stalno to ističemo, u najboljem interesu svakog djeteta pa i nastavnika, kaže za Oslobođenje Nadija Bandić, pomoćnica ministra u Sektoru za predškolsko, osnovno i srednjoškolsko obrazovanje Ministarstva obrazovanja FBiH.

Najbolje opcije

Nedavno je održana i tematska sjednica Koordinacije ministara obrazovanja i nauke FBiH na kojoj je razgovarano o najboljim opcijama za ponovno otvaranje škola. Prije samog održavanja sjednice Ministarstvo je uputilo dopise svim kantonalnim ministarstvima obrazovanja da ga izvijeste o načinima realizacije online nastave te planovima za narednu školsku godinu.
- Mada je u ovom trenutku teško predvidjeti šta će se u septembru dešavati sa epidemiološkom situacijom, teorijski se može govoriti o tri moguća scenarija. Prvi je da se odgojno-obrazovni proces odvija u klasičnim učionicama, da se djeca vrate u škole, uz strogo pridržavanje mjera zaštite učenika i drugih učesnika u odgojno-obrazovnom procesu. Drugi scenarij je tzv. mješoviti proces nastave, a to je da se nastava dijelom odvija kod kuće u online okruženju po jednu sedmicu, a dijelom u prostorijama škole. I treći scenarij je online nastava, objašnjava Bandić.

Stalna komunikacija bi nam trebala biti prioritet ne samo u periodu pripreme nego cijelu školsku godinu, ističe Bećarević


Merima Bećarević, predsjednica Upravnog odbora Vijeća roditelja Kantona Sarajevo, kaže za da je njihova radna grupa uključena u načine i modalitete početka nastave i nove školske godine. Još nema konkretnih prijedloga sa kojima će Ministarstvo izaći o ovom pitanju.

- Kada je riječ o djeci od prvog do četvrtog razreda i mogućnosti da roditelji budu uz njih u radu tokom online nastave, ukoliko ona bude od septembra, vidjećemo da li je to realno moguće s obzirom na to da su roditelji zaposleni, kako u privatnim firmama tako i institucijama. Neki od njih možda nisu u mogućnosti za takve opcije, naglašava Bećarević.
Ukoliko to bude dozvoljavala epidemiološka situacija u BiH, jedna od opcija je i polazak prvačića u školske klupe od septembra. Bećarević smatra da bi to bilo dobro.


- Prije svega, korisno za djecu, jer taj momenat njihove socijalizacije i samog upoznavanja bi bio jako bitan na samom početku nastave, ali isto tako smatramo da moramo imati kompaktnu sliku cijele situaciju koja će se svakodnevno pratiti, upozorila je.

Uče i stariji

Ono na što su predstavnici Vijeća roditelja KS-a upozorili jeste i to da od septembra mora biti jako dobro pripremljena online nastava.


- Ona mora biti puno bolja i kvalitetnija u odnosu na ono što smo imali u periodu mart-juni, da budemo spremni i kao škola i kao roditelji na dodatnu edukaciju, da se u svakom trenutku može preći sa redovne, kombinovane na online nastavu, jer zdravlje djece i svih nas treba da bude na prvom mjestu, naglasila je Bećarević, prenosi Oslobođenje.


(Admir Oručević)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.