5.8.2020. 10:00
0
Majke Srebrenice uputile oštru kritiku OHR-u
Više udruženja među kojima i Udruženje 'Srebreničke majke', Udruženje 'Žene Srebrenice', Udruženje 'Pokret majke enklava Srebrenica i Žepa' i Udruženje 'Žene Podrinja' poslali su oštru reakciju prema Uredu visokog predstavnika u BiH.

„Majke koje okupljaju članove nevino ubijene djece žena i staraca oštro se protive izgradnji 'Spomenika miru'.

„Svjedoci smo upornog negiranja genocida koji se dogodio jula 1995. godine u Podrinju, a kojeg su počinile srpske vojne i paravojne formacije. Genocid je utvrđena činjenica od strane međunarodnih sudova i kao takav ne može se promijeniti. Međunarodna zajednica ništa nije učinila na otklanjanju posljedica genocida a sve je glasnije negiranje genocida i veličanje zločinaca. 

Načelnik općine Srebrenica Malden Grujičić javno ističe da je njegov uzor Vojislav Šešelj, pa se i sam svrstao u radikale i četnike, a kao takav želi da gradi Spomenik miru.

Da bi uopće razgovarali o gradnji bilo kakvog spomenika pa i Spomenika miru majke traže sljedeće: 
1. Da OHR hitno donese zakon o zabrani negiranja genocida
2. Da se iz parka u centru Srebrenice izmjeste dva spomenika četnicima koji su vršili pokolj muslimana za vrijeme Drugog svjetskog rata
3.  Da se načelnik općine Srebrenica izvini majkama za sve nevino ubijene u proteklom ratu“.


(Patria)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.