5.8.2020. 12:15
0
Napeto nakon vraćanja mjera restrikcije u Drvaru: Jučer preminula jedna osoba, načelnica moli za strpljenje građana
Načelnik opštine Drvar Dušica Runić apelovala je na lokalne ugostitelje, koji izražavaju nezadovoljstvo novim preventivnim mjerama, uvedenim zbog pogoršane epidemiološke situacije u vezi sa virusom korona, da imaju razumijevanja jer je zdravlje stanovnika na prvom mjestu.

Komentarišući činjenicu da su se sinoć ispred zgrade opštine Drvar okupili ugostitelji koji su negodovali zbog skraćenog radnog vremena ugostiteljskih objekata, Runićeva je istakla da su nove preventivne mjere donesene zbog pogoršane epidemiološke situacije - da bi se sačuvao život sugrađana, ali da razumije i nezadovoljstvo ugostitelja koji žive od tog posla.

- Život je najvredniji. U Drvaru je većinsko stanovništvo starija populacija, a naš zdravstveni sistem ne može da odgovori ovim problemima. Molim ugostitelje za strpljenje i razumijevanje jer je ovo način da spasimo živote svih nas, koji smo se vratili u naš Drvar, poručila je Runićeva.

Runićeva je rekla Srni da u posljednjih nekoliko dana u Drvaru raste broj pozitivnih na virus korona i da je zbog tog razloga u subotu, 1. avgusta, zasjedao opštinski Krizni štab, koji je donio zaključke isključivo slušajući stav struke, odnosno zdravstvenih radnika, koji su prvi na liniji borbe sa ovom opakom bolešću.

- Taj zaključak smo proslijedili Kantonalnom štabu, koji je u ponedjeljak, 3. avgusta, donio naredbe, koje su izazvale nezadovoljstvo kod određenog broja naših sugrađana, navela je Runićeva.

Ona je naglasila da zaposleni u Domu zdravlja Drvar ulažu ogromnu energiju da sačuvaju život pacijenata i da su nove preventivne mjere u opštini donesene da im se pomogne.

- Poštujući mjere koje su naložene, sačuvaćemo sebe i svoje porodice i naše zdravstvene radnike, rekla je Runićeva.

Ona je navela da zdravstvena ustanova u Drvaru nema dovoljno kapaciteta da odgovori svim problemima u vezi sa epidemijom virusa korona, da se svakodnevno javljaju pacijenti sa simptomima i da se oboljeli šalju iz Drvara za Livno ili Mostar.

- Trenutno je u Drvaru 20 pozitivnih na virus korona, njih pet je u kovid bolnici u Mostaru, a, nažalost, jedno je juče preminulo. Najbliža klinička zdravstvena ustanova je Livno, Mostar ili Banjaluka, rekla je Runićeva.

Ona je ponovila apel svim stanovnicima opštine da budu disciplinovani i odgovorni jer se samo tako može uticati na tok epidemije i smanjenje broja zaraženih.

- Upućujem i apel političkim protivnicima da bar u ovom trenutku, kada se borimo da sačuvamo život svakog našeg sugrađanina, prestanu sa politikantstvom i skupljanjem jeftinih političkih poena, pozvala je Runićeva.

Runićeva je rekla da razumije i ugostitelje, koji su nezadovoljni novim preventivnim mjerama, jer žive od tog posla.

Ona je podsjetila da je opština Drvar prošli mjesec podržala poslovne subjekte kojima je bio zabranjen rad u jeku pandemije tako što ih je oslobodila dijela plaćanja određenih obaveza i subvencionisani su dijelom neto plate za radnike za svaki mjesec zabrane rada.

- Nastavićemo da im i dalje pružamo podršku, a sada birajmo zdravlje ispred ekonomije jer zdrav čovjek može sve da stigne, poručila je Runićeva.

U opštini Drvar od juče je zabranjeno okupljanje na otvorenom i zatvorenom prostoru više od pet lica s ciljem sprečavanja širenja virusa korona, a radno vrijeme ugostiteljskih objekata svih kategorija ograničeno je do 18.00 časova, odlučeno je na telefonskoj sjednici Kriznog štaba Livanjskog kantona u ponedjeljak, 3. avgusta, prenosi Oslobođenje.


(Admir Oručević)

 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.