10.8.2020. 18:20
0
Cikotić razgovarao sa komesarom Varhelyijem: Pomoć EU u migrantskoj krizi i borbi sa koronavirusom
Ministar sigurnosti BiH Selmo Cikotić razgovarao je tokom dana telefonskim putem sa komesarom za proširenje Nj. E. Oliverom Varhelyijom. Ministar Cikotić informirao je komesara Varhelyija o trenutnoj situaciji u Bosni i Hercegovini, migrantskoj krizi kao sigurnosnom izazovu sa kojim se suočava, te mjerama koje naša zemlja poduzima u borbi protiv pandemije koronavirusa.

Ministar Cikotić izrazio je zahvalnost za podršku koju je Evropska unija pružila BiH u borbi protiv pandemije Covid-19, te naznačio važnost kontinuiranog angažmana EU u napredovanju političkih, ekonomskih i sigurnosnih veza između EU i BiH. Tokom razgovora komesar Varhelyi je izrazio spremnost da Bosnu i Hercegovinu aktivnije uključi u širu Migrantsku politiku EU, u smislu kvalitetnijih graničnih procedura, politike azila i postupka readmisije – odnosno vraćanja migranata u države njihovog porijekla.

Komesar Varhelyi je obećao dodatnu finansijsku i tehničku pomoć EU kako bi se pojačao kvalitet kontrole državne granice BiH, kontrola kretanja migranata po čitavom prostoru države a u cilju podizanja sigurnosti građana BiH.

Susret sa Edwardsom

Ministar sigurnosti BiH Selmo Cikotić sastao se danas u Sarajevu sa generalom NATO-a Edwards, te sa ambasadoricom Austrije Nj. E. Ulrike Hartmann, ambasadorom Saudijske Arabije Nj. E. Hani Abdullah M. Mominah i predstavnicom UNHCR-a Nj. E. Lucie Gagne.

Sastanak je bio nastupnog karaktera u kojem se razgovaralo o aktuelnoj situaciji, kao i o najvećim sigurnosnim i humanitarnim izazovima sa kojima se suočava BiH, migrantskoj krizi, te borbi protiv pandemije uzrokovane Covid-19. Čestitajući ministru Cikotiću na imenovanju, sugovornici su iskazali spremnost za podrškom u suočavanju i rješavanju izazova te iskazali važnost nastavka dobre i uspješne saradnje Ministarstva i sigurnosnih agencija sa međunarodnim partnerima.


(Patria)

 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.