18.8.2020. 21:43
2
Sivro: Ako ne budu obezbijeđena sredstva neće biti ni nastave
U septembru u školske klupe u Kantonu Sarajevo trebali bi se vratiti učenici od prvog do petog razreda, koji će biti podijeljeni u dvije grupe, jedna će ići prvu sedmicu u školu, a onda online, a drugu u školu ide druga grupa.

Ostali razredi će nastavu pohađati online.  Nakon što je ovaj model izašao u javnost mišljenja su podijeljena. Predsjednik Sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja Kantona Sarajevo Saudin Sivro kaže da se o ovom modelu govori već neko vrijeme i ukoliko sredstva ne budu obezbijeđena, nastave neće biti 

- Ovaj model je odavno nagovještavan. Mi smo očekivali da će u ovom modelu biti opterećenje na nastavnicima još veće.   Odlučili smo da nećemo pristati na ono što je već obznanjeno u susjednoj Srbiji gdje je rečeno da će učitelji raditi redovnu nastavu, a nakon toga on-line nastavu, tačnije duplu nastavu. Ovaj model podrazumjeva da se to neće desiti. Mi smo insistirali da se u prve dvije sedmice ne radi nikakva obrada sadržaja i da to jasno bude naznačeno. Sugerisali smo da se određene stvari koriguju i da se vodi računa o zdravlju i sigurnosti stanovišta- rekao je Sivro.  

Sredstva za rad

- Bez obzira kakav model bude i kako ga budemo komentarisali, ukoliko u školama ne bude dovoljno pripreme u smislu osnovnih epidemioloških preduslova, ne budu škole dezinficirane i očišćene i ne bude dovoljno sredstava za ove dvije sedmice u tom slučaju mi ćemo sugerisati i donijeti određene odluke po tom pitanju i reći članstvu da neće biti nastave. Ministar je rekao da ne bi trebalo biti problema i da će škole dobiti sve što je neophodno do početka školske godine kako bi škole bile spremne u tom segmentu. Roditelji koji su nas zvali i kolege rekli su da je ovo preoprezno donesena odluka, drugi je kritikuju i govore da je nije trebalo donijeti, treći kažu da je trebalo odgoditi. Smatram da ne trebamo kao Crnogorci odgoditi nastavu za mjesec dana jer mi imamo resurse da ovakvo nešto provedemo u djelo. Ovdje smo mi pomirili sve što su komentarisali prosvjetni radnici i roditelji učenika gdje su jedni govorili isključivo mora početi nastava, drugi su govorili da neće ni pod prijetnjom oružjem poslati djecu u školu. Glasno sam rekao ministru da se mora ostaviti mogućnost i kazati da učenici koji imaju hroničnih oboljenja ili u porodici imaju starija lica ili hronične bolesnike da u takvim situacijama roditelji dostave izjavu da bi se mogla isplanirati ta prva sedmica dolaska u škole u grupama.

Izazovi u realizaciji 

- Bit će sigurno određenih problema u realizaciji o čemu direktori moraju javno da kažu da li su sposobni ili ne da naprave raspored nastavnika u petim razredima gdje imamo susret predmetne i razredne nastave. To je jedini izazov kad su u pitanju direktori. Želim javno da kritikujem direktore Osnovnih škola "Safvet-beg Bašagić”" i "Fatima Gunić".  Kolega Hajrudin Ćuprija i Namir Ibrahimović u javnosti iznose stvari koje su vrlo nekorektne sa stanovišta unošenja stabilnosti u cijelu ovu priču. Mi u sindikatu smo mogli štrajkovati zbog kolektivnog ugovora ovih dana, ali mi smo odlučili da stanemo u zaštitu života i zdravlja misleći na naše članove i članove naših porodica, misleći na djecu u KS i njihove porodice i željeli smo da doprinesemo stabilnosti. Ogorčen sam kad čujem da u javnosti predsjednik Udruženja direktora postavlja milion pitanja da nešto nema. Lako je biti sposoban direktor i dobiti sve na gotovo, pa onda govoriti da je on sposoban. Takvi nam direktori ne trebaju. Niti nam treba direktor koji je šef kurikularne reforme, a godinu dana su radili i ništa nisu uradili i niko ne pita gdje su te pare potrošene. Ubijeđen sam da će ministar i Vlada KS obezbijediti sredstva. Ukoliko ne bude sredstava, neće biti ni nastave, rekao je Sivro, prenosi Oslobođenje. 

On-line nastava narušava zdravlje prosvjetnim radnicima

- Moj predsjednik gospodin Šatorović me pita ko će kupiti u Sarajevu maske učiteljicama gdje sam rekao da ako ministarstvo ne kupi, mi ćemo kupiti, ako škola ne kupi, mi ćemo kupiti maske. Mi ćemo zaštiti naše članove. Najmanji problem su maske. Prvi sam zagovarao povratak svih učenika ne bi li Vlada KS izdvojila značajna sredstva za edukacije itd. dok su svi ovi kritičari šutili i bili po godišnjim odmorima. Jesam osoba koja će preuzeti dio odgovornosti za donošenje ovih odluka. U komisiji koja je pripremala sve ovo u proteklom periodu, znači tijelo koje je ministar formirao, u tom tijelu su bili predstavnici vijeća roditelja bio je direktor koji je član predsjedništva ravnatelja sarajevskih osnovnih škola. Znači čovjek koji je prvi do gospodina Ćuprije. Bili su prvi saradnici ministra. Niko nije bio iz sindikata. Oni su pripremili određene materijale, ali nisu model napravili. Tada je ministar rekao dajte da napravimo model. Pozvali smo i konsultovali još neke direktore iz osnovnih škola. Sjedili smo jučer nekoliko sati. Sjedili smo i sa direktoricom Zavoda za javno zdravstvo i radili na preporukama kao što je to rađeno za vrtiće. Mi nemamo obraza prema našoj djeci i članovima koje zastupamo da kažemo šta nas briga sad ćemo sve iskritikovati, nema nastave. Najlakše je bilo reći odgađa se za mjesec. Ne trebamo na takav način to posmatrati. Svi oni koji kritikuju neka ponude cjelovito drugo rješenje. Ako je rješenje da odgodimo nastavu mi možemo donijeti sutra takvu odluku. Svi oni koji zagovaraju on-line nastavu neka kažu zbog čega smo ugrozili zdravlje prosvjetnih radnika, koji jednostavno u online nastavi imaju narušeno zdravlje jer puno rade, a da ne govorim o učenicima. Sramota me pričati koliko je on-line nastava loša za učenike - zaključuje Sivro. 



(Lejla Trle) 

2
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.