20.8.2020. 14:30
0
Početak nove školske godine u FBiH bi mogao biti odgođen za sredinu septembra
Jedan od prijedloga Federalnog kriznog štaba će biti da se školska godina odgodi za 15 dana i počne 15. septembra jer epidemiološka situacija nije stabilna, nove su informacije i odluke Kriznog štaba FBiH.

Piše: Haris Ahbabović

To je danas potvrdio Goran Čerkez, član Kriznog štaba, te najavio da će konačna odluka biti donesena na sutrašnjem zajedničkom sastanku s kantonalnim ministarstvima koji je zakazan u Konjicu.

Šef Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo FBiH Sanjin Musa govorio je o preporukama za škole u vrijeme pandemije.

- Otvaranje škola se mora učiniti na siguran način. Odluka iziskuje širu diskusiju svih zainteresiranih strana. Prioritet je zdravlje djece. Rizik su sekundarni prijenosi. U Izraelu je deset dana nakon otvaranja škola zabilježena epidemija u školskom okruženju.Otvaranje škola nosi najveći rizik od nastajanja žarišta - rekao je Musa.

Ukazao je da važnost odgovornog ponašanja, preporučuju otvaranje škola za đake do 4. razreda.

- Ostavaljamo mogućnost da se otvore učionice za đake prvih razreda srednjih škola - naveo je te napomenuo da je potrebno osigurati nemješanje grupa, užinu nositi od kuće, držati distancu u školskim hodnicima, broj đaka u odjeljenjima ograničiti na 10-15, ukinuti veliki odmor, skratiti časove na 30 minuta - rekao je Musa.

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.