25.8.2020. 9:40
1
Dan kada su četnici zapalili Vijećnicu
U noći sa 25. na 26. avgust 1992. godine bombardovana je sarajevska Vijećnica od strane JNA i Vojske Republike Srpske.

Vatrena stihija progutala je dva miliona knjiga i 300 rukopisa neprocjenjive vrijednosti. Jedan od najljepših i najreprezentativnijih objekata iz austrougarskog perioda, izgorio je do temelja. Plamen je za nekoliko sati progutao nacionalno blago Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH koje je građanima bilo dostupno blizu pola stoljeća.

Vatrogasci su bezuspješno pokušavali ugasiti vatru, građani su iznosili knjige i pokušavali spasiti ono što je bio neodvojivi dio kulture naroda BiH kroz historiju.

Obnova Vijećnice trajala je od 1996. godine pa sve do 2014. kada je 9. maja te godine svečano otvorena za javnost na Dan pobjede nad fašizmom.

Kompletna rekonstrukcija je urađena po originalnoj dokumentaciji. Danas se Vijećnica koristi u svečanim prilikama na državnom i gradskom nivou, za promociju događaja iz kulture, umjetnosti i privrede, uz stalnu i povremene muzejske postavke, redovne sjednice Gradskog vijeća, a nezaobilazna je u turističkim turama. 

(Patria)

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.