26.8.2020. 12:28
0
Vučić nakon sastanka sa Dodikom "u četiri oka": Poštujemo Dejtonski sporazum i naš interes je očuvanje mira u regionu
Nakon sastanka u Beogradu sa srbijanskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem i rukovodstva Republike Srpske održana je press konferencija.

Vučić je održao i sastanak sa Dodikom u četiri oka.

„Dobio sam više pitanja predsjednika Dodika vezano za status Republike Srpske. Mislim da nikome ne moram da govorim koliko nam je stalo do RS, stav Republike Srbije je apsolutno poštovanje Dejtonskog mirovnog sporazuma. Odgovorio sam mu na svako pitanje i rekao sam da je očuvanje mira i stabilnosti od suštinskog značaja za Srbiju. Prijetnje ratom koje slušamo svakim danom moramo da odgovorimo mirno, strpljivo i ni na koji načuin u toj igri ne smijemo da učestvujemo i da mi moramo da poštujemo sporazume koje smo potpisali i to nam garantuje da ćemo biti poštovani od svih u međunarodnoj zajednici“, kazao je Vučić. 

Dodao je da će nastaviti sa konkretnim akcijama i jačati najbližu saradnju.

„Moja molba Dodiku i RS je da u svakom trenutku vode računa i o interesima Srbije a to je očuvanje mira. Predsjednik Dodik je iznio mnogo podataka kako se krši Dejtonski mirovni sporazum. Ja nisam ulazio u detalje, ali ćemo dalje analizirati“, dodao je Vučić. 

Dogovoren je i zajednički praznik Srbije i Republike Srpske i to će biti 15. septembar.

„Imat ćemo jedan zajednički praznik Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne slobode 15. septembar. To bi bilo zajednički obilježeno i u Srbiji i u RS i širom svijeta gdje bismo pokazali da pripadamo istom narodu, da je muka jednih muka i drugih, da je uspjeh jednih uspjeh drugih i da niko nikada neće moći da sruši srpsko jedinstvo.  Vrijeme je mira za razmišljanje o budućnosti i zato sa svima moramo da razgovaramo da pronalazimo zajednički jezik, ali oni koji misle da prijetnjom i sukobom mogu da ostvare svoje ciljeve reći da je to opasno. Koliko smo spremni da čuvamo jedinstvo našeg naroda spremni smo i da popuštamo da sačuvamo mir, ali to ne znači da ćemo dozvoliti progon, protjerivanje ili pogrom“, istakao je Vučić.  

(Patria)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.