27.8.2020. 14:42
0
Dodik ponovo najavio povlačenje vitalnog interesa
Milorad Dodik, član Predsjednistva BiH rekao je danas da su stavljene na dnevni red tačke koje se odnose na postupanje MVPBiH u vezi priklučenja BiH deklaraciji EU oko Bjelorusije.

No, kako je rekao, Predsjedništvo je odbacilo takvo ponašanje ministrice Bisere Turković.

"Smatramo da ono nije u skladu s Zakonom, to je zvaničan zaključak Predsjedništva. Nije u skladu ni s Ustavom. Mi smo tražili da se to pošalje nama na odlučivanja, što znači da ono sto je radilo MVP je nazakonito", kaže Dodik.

Om je kazao, da su na sjednici su razmatrali pitanja migracija u Bosni i Hercegovini te da se slažu o tome da ciljevi koje treba postići u BiH jeste da se spriječi ulazak migranata u našu zemlju, kao i da se smanji njihov boravak u BiH.

"Zadužili smo Savjet ministara da se sa zemljama odakle dolaze najveći broj ljudi - Pakistan, Maroko - napravi sporazum o readmisiji, da bi se vraitli u zemlje odakle dolaze. Takav sporazum je sa Pakistanom već najvljen i danas je odobreno da predsjedavajući Džaferović putuje u Pakistan i moguće je da potpiše takav jedan sporazum. Vrše se i napori oko saradnje Ministarstva bezbjednosti BiH i MUP-a Srbije i MUP-a Crne Gore oko toga da se naprave zajednički timovi, što je dobra mjera da se smanji broj migranata koji ulaze na granicu tih zemalja, odnosno BiH

S druge strane, Šefik Džaferović, izjavio je danas da su on i član Predsjedništva Željko Komšić na današnjoj sjednici bili za da Bosna i Hercegovina podrži deklaraciju Evropske unije u kojoj je navedeno da izbori Bjelorusiji nisu bili slobodni i pošteni.

- Komšić i ja smo da se BiH pridruži deklaraciji EU protiv Bjelorusije. Obaviješteni smo da se Ministarstvo vanjskih poslova pridružilo toj deklaraciji. Ministrica mi je objasnila daje riječ o tome da se BiH u ranijim dokumentima opredijelila da ide za odlukama EU kada je riječ o vanjskoj politici. Ali evo, treba ipak naglasiti da je za ovo pitanje nadležno Predsjedništvo BiH-  kazao je Džaferović.

Dodik je danas ponovo povukao pitanje vitalnog nacionalnog interesa na pitanju zaključenja sporazuma sa određenom stranom agencijom koja bi trebala vršiti monitoring izbornog procesa u novembru u našoj zemlji. Član Predsjedništva iz RS-a tvrdi da postoji opasnost od direktnog miješanja u izborni proces te da se radi o cyber sigurnosti.

Stoga će Dodik u međuvremenu tražiti od svih parlamentarnih stranaka u Narodnoj skupštini RS-a da mu dostave svoj stav. Ukoliko svi podrže njegov prijedlog onda će tražiti sjednicu NSRS koja bi oborila odluku Predsjedništva. U suprotnom sporazum da strana agencija vrši monitoring izbornog procesa smatrat će se usvojenim.

Dodik je istakao i kako migranti koji se nalaze na prostoru BiH onemogući ulazak u naseljena mjesta i urbane sredine i da se na udaljenim nenaseljenim prostorima naprave posebni centri gdje bi bili smješteni.

Također, rekao je kako su podržali da se CIK-u omogući edukacija mladih koji prvi put izlaze na izbore. Istakao je i da je to način na koji se može prihvatiti donacija, a ne "putem memoranduma da dozvoljavate stranim agenturama da ulaze u izborni proces i da ga kontrolišu u BiH", kako je rekao Dodik.

"Najavio sam na tu tačku pokretanje vitalnog interesa. Zatražiću od svih političkih partija koje učestvuju u odlučivanju u Parlamentu RS da dostave svoje mišljenje da li su spremni da podrže zaštitiu nacionalnig interesa na tom planu", kazao je.


(Patria)

DodikRS
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.