31.8.2020. 16:03
0
Bjelave samo za izolaciju: Što prije osposobiti Covid izolatorij Opće bolnice
Projekat adaptacije i rekonstrukcije objekta bivšeg Armijskog centra u krugu Opće bolnice „Prim.dr. Abdulah Nakaš“ je završen i sutra bi trebao biti potpisan, čime je ispunjen jedan od zaključaka Vlade KS u vezi formiranja Covid izolatorija Kantona Sarajevo.

V.d. direktora Opće bolnice Ismet Gavrankapetanović koji je i član Kriznog štaba Ministarstva zdravstva KS kazao je za Patriju kako smatraju da je to trenutno najvažniji projekat grada Sarajeva koji će zauvijek riješiti sve strahove bolesnih. 

„Dr. Drljević naš infektolog vrijedno radi sa našim anesteziolozima na koncipiranju uslova izvrsnosti. Dinamika radova ovisi o izvođačima, a mi ćemo učiniti sve da to bude što ranije. Radosni smo da su se garnizona ambulanta i stacionar vratili kući dakle priključili Općoj bolnici Sarajevo“, kazao je doktor Gavrankapetanović. 

Iako je prvobitna ideja bila da se za potrebe liječenja srednje teških pacijenata oboljelih od Covid 19 koristi Studentski centar na Bjelavama, a da njime upravlja Opća bolnica, nakon što se rukovodstvo bolnice pobunilo naglašavajući da te prostorije ne ispunjavaju ni minimum bolničkih kapaciteta za takve pacijente, od toga se odustalo. Ove prostorije mogle bi se koristiti kao Centar za izolaciju i samoizolaciju za osobe koje nemaju mogućnost negdje drugo boraviti ali koji nemaju srednje teške i tešku kliničku sliku. 

„Liječenje u studentskom centru Bjelave srednje teških pacijenata sa srednje teškom kliničkom slikom i sa razvijenim upalama pluća je kao koncept odbačen“, kazao je doktor Gavrankapetanović. 

Vlada KS je na sjednici 27. avgusta zadužila Ministarstvo zdravstva KS, JU Zavod za javno zdravstvo KS i JU Opća bolnica „Prim.dr. Abdulah Nakaš“, da hitno i bez odlaganja pokrenu realizaciju projekta adaptacije i rekonstrukcije objekta bivšeg Armijskog centra u krugu Opće bolnice za potrebe formiranja COVID izolatorija Kantona Sarajevo, u saradnji sa UNDP-ijem.

Vlada KS će osigurati potrebna sredstva u iznosu od milion KM za prvu fazu adaptacije i rekonstrukcije objekta bivšeg Armijskog centra, odnosno prizemlja ovog objekta, koji uključuje građevinsko-zanatske i instalaterske radove. Na ovoj etaži objekta planiran je smještaj oko 40 bolničkih kreveta.

Stručni-tehnički nadzor nad izvođenjem radova vršit će Zavod za izgradnju KS.


(Patria)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.