1.9.2020. 20:08
0
Sindikat UNSA: Ne smijemo dozvoliti otvaranje novih privatnih univerziteta u Sarajevu
Nedavno je Ministarstvo obrazovanja, nauke i mladih Kantona Sarajevo objavilo kako smatra da postoji društveno-ekonomska opravdanost za osnivanje nove visokoškolske ustanove u Sarajevu, kao i da su ispunjene propisane zakonske pretpostavke za provođenje postupka osnivanja Univerziteta za biznis i internacionalne studije (UBIS).

Kako navode, Centar za obrazovanje mladih Tuzla je Ministarstvu obrazovanja KS dostavio uredan zahtjev za osnivanje gore navedene visokoškolske ustanove.

Međutim, reagirali su iz Sindikata Univerziteta u Sarajevu u kojem smatraju da u glavnom gradu ne postoji društvena opravdanost otvaranja privatnih univerziteta iza kojih stoje, kako navode, pojedinci i organizacije koji nisu respektabilni i nemaju iskustva u vođenju i organiziranju kvalitetnih fakulteta, te potrebnog vlastitog nastavničkog i saradničkog kadra.

"Univerzitet u Sarajevu, kao najveći i najkvalitetniji Univerzitet u Bosni i Hercegovini, i pored stalnih nastojanja još nije dosegao potrebnu razinu kvaliteta i naučne rezultate koji imaju univerziteti u Ljubljani, Zagrebu, Beogradu, Splitu, Novom Sadu, Nišu, Mariboru, a što se mjeri napriznatijim listama rangiranja univerziteta u svijetu, kakve su ARWU Shangai i CWUR. Otvaranje nerespektabilnih privatnih univerziteta u KS bi narušilo kvalitet visokog obrazovanja, proizvelo nezdravu konkurenciju i smanjenje budžeta za finansiranje Univerziteta u Sarajevu usljed smanjenja upisnina i školarina studenata koje se uplaćuju u budžet KS", stava je Sindikat UNSA. 

Još ranije su se pojavile informacije o zahtjevu koji je predat Vladi KS za otvaranju novog privatnog univerziteta, čiji osnivač već posjeduje International University of Goražde (IUG) u Goraždu, i koji se vezuje, ističu, uz ime Hajriza Bećirovića.

"Ono što zabrinjava jeste činjenica da je ministar za obrazovanje, nauku i mlade Vlade KS već dao pozitivno mišljenje za otvaranje privatnog univerziteta Univerzitet za biznis i internacionalne studije (UBIS), čiji je predlagač Centar za poslovnu edukaciju (CEP) iz Tuzle, i u predmetnom mišljenju naveo da se radi o respektabilnom predlagaču, pri čemu nije naveo nikakve argumente koji idu u prilog takvoj tvrdnji. Sindikat UNSA podržava stavove svih onih koji su u medijima ukazali da je otvaranje IUG-a u Sarajevu nepotrebno, štaviše i štetno u smislu dugoročnog rušenja kvaliteta visokog obrazovanja i produkciju kadrova upitnog znanja i vještina, iako se zahtjev za osnivanje IUG-a uopće nije našao na dnevnom redu sjednice Vlade KS, a zahtjev za osnivanjem UBIS-a je bilo na dnevnom redu sjednice Vlade KS i niko se nije dosjetio da javnosti ukaže na isti takav slučaj. Sindikat UNSA se protivi i smatra nepotrebnim osnivanje privatnih univerziteta kakvi su IUG, UBIS i svaki drugi koji nema kvalitetan vlastiti kadar, jaku infrastrukturu i jasnu strategiju na koji način bi unaprijedio i poboljšao kvalitet nastave i naučnog istraživanja koje trenutno imamo na Univerzitetu u Sarajevu", dodaje se.

Kako nastavljaju iz Sindikata, zdrava konkurencija bi svakako došla, ali konkurencija koja bi rušila ono što trenutno postoji na Univerzitetu u Sarajevu - nikako.

"Ovom prilikom apeliramo na Vladu KS, a posebno ministra za obrazovanje, nauku i mlade, da posebno vode računa i obrate pažnju pri davanja dozvola za otvaranje novih univerziteta u KS, o njihovoj društveno-ekonomskoj opravdanosti i renomiranosti njihovih predlagača", zaključuje se u pismu Sindikata UNSA.
 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.