9.9.2020. 14:04
0
Dodik negirao genocid, Markale i agresiju, zahvalio Komšiću zbog Kosova
Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik održao je press konferenciju u Istočnom Sarajevu nakon današnjeg susreta članova Predsjedništva sa američkim diplomatom Matthewom Palmerom i ambasadorom SAD-a Ericom Nelsonom.

Dodik je istakao da nema zamjerki na današnji sastanak te da je Palmer ukazao na potrebu partnerstva SAD i BiH i da se uspostavi liderstvo u BiH i da se stvari donose konsenzusom i da vidi to kao način kako se BiH može graditi u budućnosti. 

„Bilo je riječi o obilježavanju 25. godišnjice Dejtonskog mirovnog sporazuma i da Predsjedništvo osmisli jedan program koji bi koordinirao sa svim subjektima. Trebalo bi pristupiti određenim stvarima za taj program, a ja sam rekao da ta izjava treba da sadrži saglasnost za prestanak mandata visokog predstavnika koji je ovdje samo remetilački faktor“, kazao je Dodik. 
On je kazao da ne bježi od toga da se izrazi pijetet prema svim žrtvama na svim stranama.

„I da se konačno nakon 25 godina da se odbace razne špekulacije kako kvalifokovati sukob, Dejtonski sprazum je to kvalifikovao kao tragičan sukob. Danas se obilježava i početak NATO agresije na položaje Srba gdje su stradali civili. Angažovanje NATO-a je bilo na bazi lažnih informacija o Markalama i sada znamo da je to bilo lažno a akcija NATO-a nepotrebna. To bombardovanje osiromašenim uranijem ostavilo je posljedice. Na današnji dan počelo je to sramno bombardovanje NATO-a. Mi nemamo nijednog razloga da zaboravimo jedan takav čin. Činjenica je da to u FBiH slavodobitno obilježavaju, a za nas je to dan tuge i zato će obilježavanje Dejtona biti u fokusu u različitom posmatranju tih događaja“, kazao je Dodik.

Dodao je da se razgovaralo o NATO i da nema pristanka da se formira Komisija za integracije u NATO već Komisija za saradnju sa NATO-om. 
Razgovarano je o trgovini ljudima u BIH i ona bi mogla da padne u treći rang zemalja. 

„Sada vidimo da policijski organi privedu ljude koji se bave trgovinom ljudi ali da pravosudni organi ne rade adekvatno i ne procesuiraju. To je nešto što je izvan političke strukture“, istakao je Dodik.  

Član Predsjedništva je kazao da je tražio da se na dnevni red stavi inicijativa pristupanja mini Šengenu kao i da se izmjesti ambasada BiH iz Tel Aviva u Jerusalem. 

Kada je riječ o Komšićevoj inicijativi da se Predsjedništvo izjašnjava o priznanju Kosova, Dodik je rekao da je to legitimno.

„Članovi Predsjedništva imaju mogućnost da predlažu tačke. Te tačke trebaju da budu na dnevnom redu.  Ja ne vidim problem da na dnevnom redu bude tema priznanje Kosova i ja ću glasati protiv i drugi put ću uložiti vitalni nacionalni interes. I tako ćemo doći do jedne odluke a koju sada nemamo ni da smo priznali ni da nismo. Ovo je dobra prilika i mogu se zahvaliti gospodinu Komšiću za ovu inicijativu. Čovjek je iz racionalnih razloga učinio i to može biti dobro da definišemo stvari. Kao što sam ja svjestan da će dva člana biti protiv premještanja Ambasade u Jerusalem“, dodao je. 

On je kazao da su Amerikaci priznali Kosovo i oni imaju svoj stav o tome i oni smatraju da to podrazumijeva normalizaciju i odnosa BiH sa Kosovom. 

„Iz nekih svojih razloga oni govore o toj temi. Ja sam rekao da razumijem stav SAD ali da neću prestati da pitam kako velika međunarodna zajednica i SAD ima različite pristupe i standarde. Kako je moguće da u regionu jedna pravila važe za jedne ne i za neke druge“, kazao je Dodik.

Predsjednik SNSD-a danas je u više navrata negirao genocid u Srebrenici, masakr na Markalama i agresiju na BiH. 


(Patria)

DodikRS
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.