16.9.2020. 13:49
0
Izetbegović o Dodikovoj posjeti Zagrebu: Sumnje o novom srpsko-hrvatskom dogovoru
Predsjednik SDA Bakir Izetbegović komentirao je i posjetu Milorada Dodika Andreju Plenkoviću i Zoranu Milanoviću, premijeru i predsjedniku Hrvatske.

On je kazao da je politika koju Dodik oličava je politika destabilizacije, podjela, secesionizma, kočenja BiH na njenom euroatlantskom putu, gušenja i usporavanja rada Vijeća ministara i Parlamentarne skupštine BiH, vrijeđanja Hrvata i Bošnjaka koje je nedavno nazvao ustašama i balijama i ignoriranje njihovog prava na legitimne predstavnike u strukturi vlasti entiteta RS.

„I Dodik je član Predsjedništva BiH. On nije predsjedavajući. To je Šefik Džaferović. On u ovom času predstavlja BiH. Njegova politika je, za razliku od politike Milorada Dodika, stabilizirajuća i reformska. Bošnjaci i Hrvati žive izmiješani u BiH. Hrvatska i BiH su trebale razmijeniti zvanične posjete. Milanović je pozvan od strane BiH u zvaničnu posjetu. Pozvati Dodika, zaobilazeći Džaferovića, veoma je loša poruka. U izvjesnoj mjeri to je potvrda priča o nekoj novoj saradnji Srba i Hrvata na račun Bošnjaka. To je podrška politici koju Dodik predstavlja. To je poruka nepoštovanju BiH, njenih predstavnika i njene hijerarhije. U svakom slučaju vidjet ćemo kakvi će zaključci biti i da li će oni demantovati i relativizirati eventualno nešto od ovoga“, kazao je Izetbegović.

Na upit o posjeti člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika Zagrebu, Izetbegović je kazao da postoje sumnje o novom srpsko-hrvatskom dogovoru.

„Jučer me je gospodin Milanović nazvao i ja sam mu kazao sve ove iste stvari, ali on se ne slaže. On smatra da treba razgovarati, da se samo kroz razgovor neka rješenja mogu postići. Pozvao je i mene da ga posjetim. I gospodin Plenković me pozvao da ga posjetim. Vidjet ćemo kakve će danas poruke biti sa ovih sastanaka, pa ću onda i ja odlučiti da li da idem u te posjete“, kazao je Izetbegović.


(Patria)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.