17.9.2020. 12:36
0
U BiH 394 novozaraženih, 11 smrtnih slučajeva
Prema podacima Federalnog zavoda za javno zdravstvo u Federaciji Bosne i Hercegovine u protekla 24 sata su prijavljeni rezultati testiranja 1.709 uzoraka, od kojih je 297 pozitivnih na COVID-19. Novi slučajevi registrirani su u svim kantonima u Federaciji BiH.

U Federaciji BiH do sada je testiran ukupno 141.531 uzorak, a COVID-19 potvrđen je kod 15.790 osoba. Zaključno s današnjim danom, u Federaciji BiH su se oporavila 11.512 pacijenata, a u protekla 24 sata evidentiran je oporavak 171 pacijenta. Trenutno je aktivno 3.835 slučajeva/pozitivnih na COVID-19.

U protekla 24 sata, Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH prijavljeno je osam smrtnih ishoda. Šest pacijenata preminulo je u protekla 24 sata, a dva pacijenta čiji su podaci naknadno uneseni u bazu preminula su početkom sedmice. S današnjim danom, ukupan broj smrtnih ishoda na području Federacije BiH je 443, i to 292 muškarca i 151 žena.

“Apeliramo da se izbjegavaju veća okupljanja, naročito u zatvorenim prostorima, a proslave ograniče na uzak krug obitelji i prijatelja uz poštivanje svih higijensko-epidemioloških mjera. Živimo sa virusom prisutnim u zajednici i važno je održavati nisku razinu prijenosa uz individualnu odgovornost i pridržavanje mjera i ponašanje u kontekstu COVID-19”, poručuju iz Kriznog štaba/stožera Federalnog ministarstva zdravstva.

Stanovništvu na području Federacije BiH preporučuje se da zbog COVID-19 epidemiološke situacije izbjegavaju javna okupljanja i ograniče svoja kretanja, a u slučaju pojave nekih od simptoma kao što su povišena temperatura, kašalj, gubitak mirisa ili okusa, preporučuje se osobama sa simptomima, kao i članovima njihovog kućanstva da ostanu kući, te se telefonski jave nadležnom liječniku kako bi dobili daljnje upute.

Neophodno je pridržavati se mjera lične/osobne zaštite, držanje razmaka od dva metra i izbjegavanje rukovanja i grljenja, nošenje maski u zatvorenom javnom prostoru uz održavanje distance od dva metra, te na otvorenom ukoliko nije moguće održati distancu od dva metra, često i temeljito pranje ruku, održavanje lične/osobne higijene i higijene prostora, kao i da se poslodavci i uposleni pridržavaju preventivnih mjera na radnim mjestima.

Od posljednjeg izvještaja o epidemiološkoj situaciji u Republici Srpskoj, u posljednja 24 časa, u Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske, Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske, Univerzitetskoj bolnici u Foči i bolnicama Sv. Vračevi u Bijeljini i Sv. apostol Luka u Doboju izvršeno je testiranje 640 laboratorijskih uzoraka, a novi virus korona (SARS-CoV-2) potvrđen je kod 97 osoba u Republici Srpskoj.

Radi se o 48 muških i 49 ženske osobe, od kojih je 23 mlađe, 57 srednje i 17 osoba starije životne dobi.

Prema mjestu prebivališta, 27 osoba je iz Banjaluke, 10 iz Mrkonjić Grada, sedam iz Prnjavora, šest iz Gradiške, pet iz Laktaša, po četiri iz Bijeljine, Doboja, Istočne Ilidže i Čelinca, po tri iz Prijedora i Sokoca, po dvije iz Bileće, Kozarske Dubice, Teslića i Foče i po jedna iz Broda, Zvornika, Kneževa, Lopara, Modriče, Oštre Luke, Rudog, Srpca, Stanara, Trebinja, Šamca i Šipova.

U posljednja 24 sata, Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske prijavljena su tri smrtna slučaja kod kojih je potvrđeno prisustvo novog virusa korona. Radi se o muškarcima srednje i starije životne dobi iz Doboja (dvije osobe) i Gradiške.

Do sada je u Republici Srpskoj potvrđeno 8.511 slučajeva virusa korona, a preminule su ukupno 284 osobe kod kojih je potvrđen test na novi virus korona. Od novog virusa korona, do sada se oporavilo ukupno 5.431 osoba, a testirano je ukupno 72.994 osoba.

Ukupan broj hospitalizovanih u Republici Srpskoj je 184, u Univerzitetsko kliničkom centru Republike Srpske 63, a u opštim bolnicama 121

U Republici Srpskoj pod zdravstvenim nadzorom trenutno su 3.398 osoba, a nadzor je završen kod 55.136 osoba.


(Patria)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.