20.9.2020. 23:15
0
Požar na brdu Hum iznad Mostara se širi: Vatrogasci se uzdaju u kišu
Požar koji je izbio tokom dana na brdu Hum iznad Mostara, se proširio u večernjim satima.

- Stanje je loše. Ispod križa se ne može prići radimo sve što možemo. Na terenu smo od 12 i gasimo blizu kuća, rečeno je za Bljesak.info iz Profesionalne vatrogasne jedinice Mostar.

Kažu kako kuće trenutno nisu ugrožene.

Dojava o požaru na Humu vatrogascima je stigla oko 12.40, na terenu su bila dva vozila, no jedno se vratilo u stanicu dok je drugo vozilo ostalo na terenu. Problem je minirano područje kojem vatrogasci ne mogu prići kako bi ugasili požar. 

Mostarski novinar Sanel Kajan je na svom Facebook profilu objavio video brda Hum u plamenu, uz koji je dao i popratni komentar. U toku vide Kajan, između ostalog, govori kako je zvao nadležne i pitao ih šta će učiniti kako bi ugasili požar i spriječili da se on proširi prema kućama. Odgovor kojeg je dobio je: "U utorak najavljuju kišu".


Također, Kajan je postavio i odgovor kojeg je dobio iz Kantonalne uprave civilne zaštite HNK o tome kakva je procedura angažovanja helikoptera Oružanih snaga BiH na gašenju požara.

- Nama u Kantonalnoj upravi Vatrogasna jedinica treba dostaviti zahtjev za ajgažovanje helikoptera, a mi ga prosljeđujemo Federalnoj upravi civilne zaštite. Oni ga dalje prošljeđuju Ministarstvu  sigurnosti, koje ga dalje šalje Ministarstvu odbrane. Onda Ministarstvo odbrane traži odobrenje od Predsjedništva BiH za angažovanje helukoptera. Znamo da procedura zvuči komplikovano, ali mi tu ne možemo ništa učiniti, rečeno je iz Kantonalne uprave Civilne zaštite HNK.

Kajan tvrdi kako mu je rečeno da ova procedura traje od sedam do 14 dana.

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.