21.9.2020. 18:34
0
Radončić: Ne smeta mi da se smijeni Vlada KS, Zvizdić treba ući u Predsjedništvo BiH
Predsjednik SBB-a Fahrudin Radončić kazao je da će se lopovluk nastaviti i na ovim izborima, te da bi stranci trebali pomoći da BiH dobije Izborni zakon koji će omogućiti elektronsko glasanje do narednih Općih izbora.

“Imamo situaciju  da se ništa u BiH ne može da riješiti bez međunarodne zajednice. U BiH imate jednu impotentnu vlast u trouglu SDA-HDZ-SNSD. Morat će se voditi jedna medijacija inače ćemo imati sve u blokadi kao što već imamo”, kazao je Radončić za N1.

On je kazao da SBB nije htio biti satelit SDA zbog čega je napustio Vijeće ministara. Kada je riječ o Vladi FBiH Radončić je istakao kako je SBB u jednoj talačkoj krizi.

“Imamo četiri ministra i želimo da izađemo, ali ako izvučemo svoja dva ministra koji su Srbi imali bi svaku odluku koja je neustavna. Blo bi nam drago da je što prije formiraju i neka je naprave SDA, HDZ BiH i DF ali ne vjerujem”, kazao je predsjednik SBB-a.

Na pitanje šta će biti sa Vladom KS i da li ga je neko kontaktirao i pitao želi li SBB biti dio nove Vlade KS, Radončić je odgovorio da ima “dobru komunikaciju sa predsjednikom SDP-a Nerminom Nikšićem”.

“Ne smeta nam da Vlada KS bude smijenjena. Ja ne znam da li će gospodin Čampara glasati za smjenu jer on traži isto što i SBB da vidimo program. Sve opcije su otvorene. Nećemo se mi natjecati, daj da vidimo šta je to nova priča, šta je Četvorka korigirala, otvoreni smo za nove ideje i da vidimo uopšte da li će ta vlada pasti”, kazao je on.

Radončić je kazao da nema problem sa Elmedinom Konakovićem, ali je istakao kako bi sa SDP-om pravio kičmu buduće vlasti odnosno opcije za Opće izbore.

Kada je riječ o odnosu sa SDA on je kazao da su probali da mijenjaju odnose, ali da se “naše viđenje političke situacije dramatično razlikuje”

“Nema potrebe da se svađamo ali ne želimo da participiramo u takvoj vlasti”, kazao je potvrđujući da je SBB dio probosanskog bloka u Srebrenici i Mostaru.

Na pitanje otkud ljubav prema Denisu Zvizdiću, Radončić je burno reagirao navodeći da “nema ljubavi između mene i gospodina Zvizdića”.

“Ja sam rekao da ta generacija treba da preuzme tu poziciju (člana Predsjedništva BiH). On je za mene više pozitivac nego neki drugi. Možda je vrijeme da iskusni političari, a mlađi od mene i gospodina Izetbegovića preuzme tu poziciju”,  kazao je.

Jedno od pitanja bilo je i migrantska kriza, a što je jedan od razloga podnošenja ostavke na mjesto ministra sigurnosti.

"Moramo imati antimigrantsku politiku, da ti ljudi moraju biti izmješteni iz BiH i izvan naseljenih područja, nema mjesta neozbiljnoj retorici. Ova vrsta pristupa gdje se ne želi problematizirati da je riječ o ilegalnim migrantima neće pomoći nikome ni nama Bošnjacima", dodao je. 

Bivši ministar je također komentarisao i situaciju sa Obavještajno-sigurnosnom agencijom BiH na čijem je čelu Osman Mehmedagić.

"Kada je Tužilaštvo BiH zaprimilo anonimnu krivičnu prijavu protiv direktora OSA-e za 24 sata ste imali snimke i put osobe koja je podnijela prijavu. Neko je izvršio brutalnu upotrebu obavještajnih resursa BiH da se nađe ko je podnio krivičnu prijavu. Ako radite legalno šta vas briga onda što neko podnosi prijavu", zaključio je Radončić.


(Patria)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.