22.9.2020. 20:20
0
Turković: Aktivno učešće BiH u brojnim misijama OSCE-a na terenu
Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bisera Turković je, tokom višednevne posjete Republici Austriji, u Beču razgovarala sa direktoricom OSCE-ovog Centra za prevenciju sukoba i generalnim sekretarom Tuula Yrjöläom.

Ministrica Turković je navela da BiH razumije vanredne okolnosti s kojima se suočava OSCE, uključujući izazove vezane za globalnu pandemiju COVID-19, koji utiču na organizaciju različitih aktivnosti. Čestitala je na izvrsnoj reakciji na postojeće izazove i na inovativnim alatima koje OSCE uvodi u svakodnevni rad, kako bi organizacija ostala operativna.

Direktorica Yrjölä je preuzela ulogu generalne sekretarke u vrlo zahtjevnom i nepredvidivom periodu, kako zbog pandemije, tako i zbog OSCE-ove političke perspektive.

Govoreći o terenskim misijama, ministrica je istaknula aktivno učešće Bosne i Hercegovine u brojnim misijama OSCE-a na terenu, uključujući i onu najsveobuhvatniju i najzahtjevniju u Ukrajini, gdje je kontigent naše zemlje treći po veličini i čini ga 50 članova osoblja - saopćeno je danas iz MVPBiH.

Naše učešće i interes, dodala je ministrica Turković, jednaki su sada kao i prije šest godina, kada je misija uspostavljena i kada su izazovi bili daleko složeniji.

Kao zemlja domaćin jedne od najvećih misija OSCE-a na terenu, ministrica je istaknula važnost pomoći koja se godinama pruža Bosni i Hercegovini tokom oporavka i izgradnje demokratskih institucija, što općenito uspješnim čini demokratske procese u zemlji.


(FENA) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.