25.9.2020. 10:22
0
Preminuo svećenik don Niko Luburić
U Mostaru je protekle noći preminuo don Niko Luburić, svećenik Mostarsko duvanjske biskupije, poznati crkveni glazbenik, župni vikar u mostarskoj katedrali, priopćio je HKD Napredak – Glavna podružnica Mostar.

Don Niko rođen je 21. 11. 1951. u Studencima kod Ljubuškog. Osnovnu školu završio je u Studencima i Ljubuškom, sjemenište i klasičnu gimnaziju u Splitu, a Teologiju u Sarajevu.

Zaređen je za svećenika Mostarske biskupije 29. lipnja 1977. Bio je župni vikar i zborovođa u Dračevu (1977.-1979.), Kruševu (1979.-1981.) i mostarskoj katedrali (1981.-1990. i 2012.-2020.) gdje je osnovao i vodio katedralni mješoviti zbor Marija, katedralni dječji zbor Slavuj i Katedralni tamburaški zbor.

Kao regens chori mostarske katedrale bio je član Biskupijske komisije za promicanje liturgijskog pjevanja. Studirao je na Institutu za crkvenu glazbu “Albe Vidaković” Katoličkog bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i postao diplomirani crkveni glazbenik.

Od 1993. godine predavao je crkvenu glazbu na Vrhbosanskoj katoličkoj teologiji u Sarajevu gdje je osnovao i vodio bogoslovske pjevačke zborove: Veliki bogoslovski zbor, bogoslovski zbor Madrigalisti, Bogoslovski tamburaški zbor te Mješoviti zbor studenata laika Vrhbosanske katoličke teologije.

Bavio se etnomuzikologijom (istraživanjem i zapisivanjem autohtonih duhovnih napjeva iz Hercegovine) i komponirao.

(Fena)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.