29.9.2020. 12:24
0
Marjanović: Naučno tijelo nije učestvovalo u izradi Akcionog plana za borbu protiv Covid 19
Član Naučnog savjeta za praćenje i analizu situacije izazvane novim koronavirusom koji je formiralo Ministarstvo zdravstva Kantona Sarajev prof.dr. Damir Marjanović demantirao je informaciju da je ovo tijelo učestvovalo u izradi Akcionog plana za borbu protiv koronavirusa shodno zaključcima Skupštine KS od 25.08.2020. godine.

Tome u prilog govori i činjenica da je Marjanović na jučerašnjoj sjednici i postavio pitanje šta je sa realizacijom tih zaključaka. On se referirao na izlaganje Aide Pilav, predsjednice Kriznog štaba KS čiji je rad pohvalio, ali je istakao da Naučno tijelo odnosno on nije učestvovao u izradi Akcionog plana. Inače, Akcioni plan tokom trajanja sjednice je stigao na adrese medija. Danas se ponovo oglasio doktor Marjanović navodeći da je u konsultacijama sa drugim članovima Naučnog tijela potvrđeno da nisu učestvovali u izradi objavljenog dokumenta. 

„Naime, osim kratkoga sastanka s ministrom, članovi Naučnog savjeta nisu imali priliku da sudjeluju u kreiranju bilo kakvog akcionog plana. Naša zadnja aktivnost (isključivo samoinicijativnog karaktera) rezultirala je četvrtim dokumentom koji smo predali na protokol Vlade još 13. maja ove godine. No, ako Vlada i Ministarstvo smatraju da bi kao savjet mogli dati doprinos u kreiranju ovoga dokumenta stojimo na raspolaganju, kao i uvijek do sada“, naveo je Marjanović.

U jednom od zaključaka se navodi da se obavezuje Ministarstvo zdravstva Kantona Sarajevo da sazove hitni sastanak predstavnika ministarstva i Naučnoga tijela za praćenje i analizu situacije izazvane koronavirusom u toku pandemije u cilju razmatranja i hitne primjene mjera iz ranije dostavljenih dokumenata ovoga tijela. U Akcionom planu navedeno je da je održan radni sastanak Naučnog tijela i v.d. ministra zdravstva 4. septembra.

U Akcionom planu je istaknuto kako je Naučno tijelo kao stručno, savjetodavno tijelo uključeno u rad Kriznog štaba Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo i zaduženi su da se aktivno i kontinuirano uključe u rad Kriznog štaba Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo, te imaju obavezu i odgovornost da predlože rješenja koja su utemeljena na nauci i proizvod su naučno verificiranih metodologija i spoznaja.


(Patria)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.