2.10.2020. 10:13
0
Privrednicima u Starom Gradu umanjene zakupnine u narednih šest mjeseci
Na prijedlog općinskog načelnika mr Ibrahima Hadžibajrića, Općinsko vijeće Stari Grad usvojilo je Odluku o umanjenju plaćanja zakupnina zakupcima poslovnih zgrada i prostora u vlasništvu Općine Stari Grad u narednih šest mjeseci.

Svim zakupcima općinskih poslovnih prostora zakupnine će biti umanjene za 30% do 31.03.2021. godine. Od odluke su izuzete djelatnosti bankarstva, apoteke i pekare. Ova odluka donesena je s ciljem ublažavanja negativnih posljedica na privredu u Starom Gradu, uzrokovanih pandemijom korona virusa, prvenstveno radi očuvanja poslovanja privrednih subjekata i radnih mjesta.

Od početka pandemije korona virusa, općinski načelnik u više navrata obilazio je privredne subjekte u Starom Gradu interesujući se za način poslovanja i poteškoće sa kojima se suočavaju. Sredinom mjeseca septembra, u pratnji v.d. općinskog pravobranioca Enesa Smajlovića, pomoćnice za privredu Aldiane Kavazović i po ovlaštenju pomoćnice za civilnu zaštitu Lejle Dizdarević, izvršen je još jedan obilazak. Tom prilikom, konstatovano da je privreda pretrpjela teške posljedice, a prihodi su smanjeni između 60 i 70 %. Posljedice pandemije korona virusa svakog dana su sve veće: zatvaraju se poslovni objekti, hoteli, otpuštaju radnici, a promet je iz dana u dan sve slabiji.

Načelnik Hadžibajrić tada je najavio: „Na sljedećoj sjednici Općinskog vijeća iznijet ću prijedlog da od 01.10. do 31.03.2021. godine umanjimo sve kirije za poslovne prostore za 30%. Nadati se da ćemo poslije toga prebroditi ovu krizu i da će ova pošast stati, početi se normalno raditi, otvarati granice,“ kazao je Hadžibajrić.

Umanjenje kirija značit će i manji priliv sredstava u budžet za oko milion konvertibilnih maraka, dok je ranije oslobađanje zakupaca od kirija (mart, april i maj) koštalo oko dva miliona maraka. No, kako je tada istakao načelnik Hadžibajrić, budžet i postoji zbog građana.

„Ovdje ne treba spašavati budžete. Mi moramo spašavati privredu, građane, pomoći starim, bolesnim i socijalno ugroženim i sva naša pažnja u narednom periodu će biti usmjerena prema tome, a budžet je varijabilna kategorija i ne trebamo ga stavljati u prvi plan. Građani su u prvom planu. I viši nivoi vlasti bi trebali razmišljati na ovaj način jer svi oni su se okrenuli da spašavaju budžete što je naopako jer budžeti nisu tu sami zbog sebe, nego zbog građana. Građani trebaju budžete, ne treba budžet građane", izjavio je Hadžibajrić. Najavio je da će se stanje u privredi pratiti i nakon roka od šest mjeseci, te da će djelovati u skladu sa potrebama.

Zbog posljedica pandemije korona virusa, Općina Stari Grad je u martu ove godine zakupcima umanjila iznose zakupnina za 50%, a u aprilu i maju bili su oslobođeni 100%.



(Patria)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.