4.10.2020. 15:30
0
Zastupnici (ne)znaju šta usvajaju: Izmjene Zakona o visokom obrazovanju na neviđeno
Skupština KS sutra s početkom u 9 sati održat će hitnu online sjednicu na kojoj će biti razmatrana samo jedna tačka dnevnog reda i to Prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o visokom obrazovanju po hitnom postupku kako bi se primjena odnosila na početak nove akadmske godine koja počinje 12. oktobra.

U srijedu je održan Kolegij na kojem je zakazana sjednica, a materijal za sjednicu ni do danas nije upućen zastupnicima niti je objavljen na stranici Skupštine KS. 

Samostalni zastupnik Damir Nikšić oglasio se na Facebooku izražavajući nezadovoljstvo radom rukovodstva Skupštine i službi.

"Rekli su dostaviti tekst amandmana do petka. Dostavit će ih očigledno petnaest minuta prije sjednice ili u toku nje. Kako glasati za nešto što nisi imao prilike pročitati i konsultovati se sa stručnjacima i onima na koje se zakon odnosi", napisao je Nikšić. 

Samostalni zastupnik Damir Marjanović oglasio se 26. septembra navodeći da je okupio tim zastupnika i iz opozicije i pozicije te su obavili sastanke sa predstavnicima univerziteta i studenata nakon čega su pripremili hitne izmjene Zakona ali je rukovodstvo Skupštine zaustavilo dalju proceduru jer je navodno "falio jedan papir". 

Tako je sada samo nekoliko dana ostalo pred početak akademske godine, a zastupnici će usvojiti zakon koji još nisu dobili na uvid. 

Marjanović je naveo da se izmjene odnose na odvijanje na izazove nastave u vremenu koronavirusa, te da će studentima biti kompenzirani određeni nedostaci iz prošle godine i pomoći u finansijskom i akademskom smislu da nastave studiranje u narednoj. 

(Patria)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.