4.10.2020. 18:48
0
Feraget pred Istražnom komisijom, bez rješavanja ubistava Memića i Dragičevića ništa od EU
Sutra će biti održana 14. sjednica Privremene istražne komisije Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH za utvrđivanje stanja u pravosudnim institucijama BiH.

Članovi Komisije saslušat će prof. dr. Edina Šarčevića sa Pravnog fakulteta u Leipzigu i predsjednika Centra za javno pravo i advokata Ifeta Ferageta.

Advokat Feraget najviše će govoriti o propustima pravosudnih institucija u slučajevima “Dženan Memić” i “David Dragičević” koji godinama nisu riješeni. Iako je u slučaju Memić podignuta optužnica za saobraćajnu nesreću, Kantonalni sud u Sarajevu dva puta je oslobodio Ljubu i Bekriju Seferovića jer nema dokaza da se u noći 8. februara 2016. godine uopšte dogodila saobraćajna nesreća, kao i da povrede na tijelu Dženana Memića nisu mogle nastati od naleta vozila na pješaka. Memić je imao tešku povredu glave, a preminuo je sedam dana kasnije na KCUS-u.

U dva sudska procesa i nakon više od četiri i po godine porodica Memić ne zna istinu o načinu stradanja Dženana Memića. Krajem ovog mjeseca na Vrhovnom sudu FBiH bit će održano ročište po žalbi Tužilaštva KS kojeg zastupa Federalno tužilaštvo.

Porodica Memić u više navrata je tražila da Tužilaštvo KS odustane od lažne optužnice, a takav zahtjev su ponovili nakon što je na poziciju glavne kantonalne tužiteljice imenovana Sabina Sarajlija. Pozvali su tužiteljicu Sarajlija da provede istragu za ubistvo.

Bivša glavna tužiteljica Dalida Burzić koja je tvrdila da je Memić stradao u saobraćajnoj nesreći i da su “zalutali u kvalifikaciji” imenovana je za sudiju Suda BiH iako je bila pod disciplinskim postupkom zbog neprimjerenog istupanja u javnosti o slučaju Memić i kontakta sa ocem mladića.

Porodica Memić u oktobru 2018. godine podnijela je krivičnu prijavu protiv Burzić i još 40 osoba, a Tužilaštvo BiH je 11 mjeseci kasnije otvorilo istragu za organizirani kriminal. No, do danas nije poznata konačna tužilačka odluka.

Drugi slučaj koji je neriješen već više od dvije godine je ubistvo mladića Davida Dragičevića u Banja Luci čiji je nestanak prijavila porodica u martu 2018. godine, a nekoliko dana kasnije njegovo tijelo pronađeno je u rječici Crkvena. Advokat Feraget ističe da dok se u slučaju Memić vode postupci po optužnici za nepostojeće djelo, u slučaju Dragičević uopšte nema istrage. Roditelji Davida Dragičevića morali su napustiti Banja Luku, a na kraju se odlučili i posmrtne ostatke ukopati ponovo u Austriji gdje žive.

I institucije Evropske unije upozorile su bh. vlasti da BiH neće moći ostvariti napredak prema Evropsko uniji dok se ne riješe ovi slučajevi i uspostavi vladavina prava. Iluzije da će se stvari promijeniti ukoliko se izmijeni Zakon o VSTV-u nemaju nikakvo utemeljenje. Istinske promjene neće biti sve dok se promijeni klima u tužilaštvima gdje će tužioci odgovorno i profesionalno bez ičijih pritisaka i utjecaja raditi svoj posao, a sudovi preispitivati predložene optužnice prije potvrđivanja i donositi nepristrasne odluke bazirane isključivo na dokazima u sudskim procesima.

Advokat Feraget prije izvjesnog vremena bio je u Delegaciji EU gdje je dobio uvjeravanja dasu dobro upoznati sa oba slučaja i daće i dalje biti u fokusu evropskih institucija.

Izvještaj nezavisnog eksperta EU bivšeg sudije Reinharda Pribea o pravosuđu BiH polazna je tačka za reformu pravosudnih institucija koje su neefikasne, korumpirane i pod direktnim političkim utjecajem.

Advokat Feraget sigurno će govoriti i o sprezi policijskih struktura i pravosuđa koja su dva najbitnija elementa u otkrivanju i procesuiranju počinilaca krivičnih djela. 

(Patria)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.