8.10.2020. 17:09
0
Izetbegović: Čović misli da ja rješenje imam u rukama, Hrvati kao manjina blokiraju odluke
Bakir Izetbegović je na početku obraćanja novinarima komentarisao usvojenu inicijativu da se ispita rad Bisere Turković, te je zaključio da je to maliciozna kvalifikacija od strane Dušanke Majkić.

Mene to od nje toliko ne čudi, ali me čudi odnos HDZ-a. Dragan Čović, Bisera Turković, premijer Andrej Plenković, ministar vanjskih poslova Hrvatske i ja smo bili prije nekih desetak dana na sastanku, radnoj večeri, gdje smo se dogovorili da ćemo relaksirati odnose, da ćemo malo pripaziti koje se riječi izgovaraju. Ovo je bilo apsolutno u koliziji s tim dogovorom. Čović kaže kako ne držim riječ, a ona uradi ovakvu stvar, izjavio je Izetbegović.

Dodao je da Hrvati, kao manjina, vrše blokade odluka i krše principe demokratije.

- Čović i HDZ smatraju i tvrde da većina, odnosno Bošnjaci, biraju predstavnike Hrvatima u državnim tijelima. Mi, sa druge strane, smatramo da se ponekad u parlamentu predstavnici koji su manjina, u ovom slučaju Hrvata, suprotstavljaju onome što je bazični demokratski princip, volji većine kada to nisu u pitanju vitalni nacionalni interesi. Recimo, zaštiti se lobi koji drži kladionice u BiH bez obrazloženja, zaustavi se formiranje federalnog nivoa vlasti bez pravog obrazloženja, skoro godinu dana imamo nepopunjen Ustavni sud FBiH. Tu imamo jednu ucjenu, blokadu, dominaciju manjine u odnosu na većinu u parlamentu, tako da imamo svako svoje frustracije, svoja nezadovoljstva i svoje prijedloge po tom pitanju i mislim da je vrijeme da sjednemo i razgovaramo o tome, kazao je Izetbegović.

Izetbegović je rekao kako svi od njega očekuju rješenje, misleći da on to ima u vlastitim rukama.

- Ja nemam u svom džepu rješenje za ono što Čović očekuje. HDZ, Čović, pa i međunarodna zajednica se odnosi prema meni i SDA kao prema nekome ko drži rješenje u vlastitim rukama. Ja to nazivam rješavanjem političke i pravne kvadrature kruga. Kako u isto vrijeme uskladiti presude Evropskog suda za ljudska prava i Ustavnog suda BiH koje su u koliziji, koje su na dva različita principa, građanskom i etničkom. Nimalo lako. Dvanaest godina to ne uspijevamo. Aprilski paket je pao, Fileov model je pao. Nema Bakir Izetbegović i SDA u svom džepu rješenje za tu stvar, niti hoćemo da pregovaramo u situaciji ucjene, da nam se kaže da nećemo imati Vladu FBiH i Ustavni sud, a sad ne znam šta treće nećemo imati dok se nešto ne isporuči drugoj strani, rekao je Izetbegović.

Govoreći o reformi pravosuđa u BiH, Izetbegović je rekao da je pravosuđe u BiH pod političkim uticajem i da se to uopšte ne krije.

- Ovo što sada imamo, a to su Tužilaštvo i VSTV, su pod jasnim političkim utjecajem. Oni to i ne kriju, oni idu po pozivu političara na sastanke, dodao je Izetbegović.

O članstvu BiH u EU, Izetbegović je rekao da svi zajedno moraju raditi na tom pitanju, jer bez zajedničkog rada to neće biti moguće ostvariti.

- A ako bismo radili, ovako kako danas radimo u Domu naroda, onda bi bilo realno nekad u 2021. godini postići ono što se od nas traži iz EU. Mi smo od osam prioriteta uradili četiri. Ipak se krećemo, istakao je Izetbegović, prenosi Oslobođenje.


(Admir Oručević)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.