10.10.2020. 11:40
1
"Dok sam ja u toj 'Četvorci' Radončić neće sjesti za pregovarački sto iz jednog prostog razloga: prevario nas je i izdao već jednom, a to što upravo vara i izdaje one sa kojima je trenutno u vlasti potvrđuje patern ponašanja"
Nezavisni zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo Damir Nikšić oglasio se na svom Facebook profilu kako bi reagovao na izjavu predsjendika SBB-a Fahrudina Radončića.

Tačnije, Nikšić je reagovao na Radončićevu izjavu u vezi sa mogućim razgovorima sa predstavnicima "četvorke.

Status Damira Nikšića prenosimo u cjelosti:

"PANIKA U SBB-u
I ja sam jedan od predsjednika te “Četvorke” koja uopšte nije “Četvorka” i kojoj se ovaj nezvani gost samopozvao i najavio u pregovore. Mogu samo reći da, dok sam ja u toj “Četvorci”, Radončić neće sjesti za pregovarački sto iz jednog prostog razloga: prevario nas je i izdao već jednom, a to što upravo vara i izdaje one sa kojima je trenutno u vlasti ne samo da umanjuje vjerovatnoću da neće prevariti i izdati i treći put, već potvrđuje patern ponašanja koji se neće promijeniti, a koji ne priliči ozbiljnom političaru i koalicionim partneru. Ovaj hiroviti element bi bio, kao i uvijek i sa svima do sada, jedan faktor nestabilnosti i posve je neprihvatljiv ne samo meni, već i većini zastupnika iz nove koalicije.

Važno je naglasiti i Radončiću i Nerminu Nikšiću (a Kojović je već u srijedu skontao sam) da ovu većinu čine, pregovaraju i odlučuju zastupnici: nas 18. Na našim plećima je odgovornost i odlučivanja i djelovanja. Dakle ovdje pregovaraju zastupnički klubovi, sami zastupnici u svoje ime i ime svog biračkog tijela, a ne predsjednici stranaka. To je nešto novo.Predstavnici, a ne predsjednici.

To je ono što je “revolucionarno” u načinu funkcionisanja ove nove većine. Mi zastupnici smo, dakle, šefove stranaka postavili na njihovo mjesto. Ja sam na tome insistirao. Da budemo jednaki, a ne podređeni volji centrala. Ja sam reagovao i jasno dao do znanja da federalni dogovori jednog Nikšića nisu prioritet drugom Nikšiću u Kantonu Sarajevo. Jer ako ja u ovoj priči djelujem prvenstveno kao zastupnik građana koji su me birali, a ne predsjednik i zastupnik svoje stranke koju smo formirali, onda to mogu i zastupnici SDP-a. Građanski interes ispred partijskog!

Znači šefovi koji ne sjede s nama u klupama su dobili po dva srednja prsta što se odlučivanja tiče. Mi odlučujemo. Nas 18. Imajući to u vidu, tim više je ovakav nastup Radončića bez dodira sa stvarnošću i nadasve bahat, podcjenjivački i uvrjedljiv za kolegice, kolege zastupnike i moju malenkost. Ovakav pristup i ovakav nastup od njega čini “svojevrsnog” trapavog slona u radnji sa delikatnom kompjuterskom opremom, i tim više za njega nema mjesta u koaliciji koju, evo i sam pokazuje da uopšte ne razumije, ne poima, jer u startu negira i gazi njene osnovne principe jednakosti i važnosti zastupnika. Kakvi predsjednici stranaka. Ovo je demokratija, a ne partokratija. Mi smo skupili 18 potpisa zato što su nam građani dali mandat, a ne šefovi partija. 

I Čampara i ja smo ušli preferencijalnim glasovima prebacivši unutarstranački cenzus od 20%. I on i ja smo izbačeni iz autoritarnih stranaka koje su podcjenjivale volju građana i forsirale stranačku kadrovsku politiku na javnim funkcijama i u javnim preduzećima, institucijama. Ja sam direktno i aktivno radio na razgradnji tog partokratskog sistema i režima, partijske berze rada i radim na uspostavi građanske demokratije koja je pristupačna i otvorena za slobodne građane i stručnjake. Ovo u KS je stavljanje predstavničke demokratije na noge i stavljanje građanskog, a ne partijskog interesa na prvo mjesto. Radončićeva retorika jednostavno pripada prošlom vremenu, što je čudno za nekog ko vodi Savez za bolju budućnost"
, napisao je Nikšić.


(Lejla Trle) 

1
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.