14.10.2020. 10:23
0
Sukob interesa, ukidanje dvojnih funkcija na dnevnom redu Parlamenta BiH
Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH bi na sjednici zakazanoj za danas trebalo da razmatra Prijedlog zakona o sprečavanju sukoba interesa u institucijama vlasti Bosne i Hercegovine, koji su predložili poslanici: Saša Magazinović (SDPBiH), Damir Arnaut (Naša stranka) i Jasmin Emrić (A-SDA).

Poslanik Damir Arnaut tokom rasprave u prvom čitanju kazao je da trenutni sistem suzbijanja sukoba interesa u institucijama BiH ne postoji.

“Ne postoji kao sistem i sam od sebe predstavlja sukob interes, jer o sukobu interesa zvaničnika u institucijama BiH, prema trenutnom sistemu, odlučuju upravo oni koji su najmanje pozvani da odlučuju, a to su izabrani imenovani zvaničnici”, naveo je Arnaut.

Pojasnio je da o sukobu interesa izabranih i imenovanih zvaničnika odlučuju njihove kolege.

“Samo od sebe to je sukob interesa i samo od sebe takvom nečemu nema mjesta u zakonu”, smatra Arnaut

Ustavnopravna komisija Predstavničkog doma je, u drugoj komisijskoj fazi, sa 22 usvojena amandmana, podržala prijedlog ovog zakona.

Predviđeno je i razmatranje Prijedloga zakona o izmjenama i dopuni Zakona o sudskim taksama u postupku pred Sudom BiH, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH, a kojim se stvaraju uvjeti za uspostavljanje efikasnog mehanizma naplate sudskih taksi.

Trebo bi biti razmatran i Prijedlog zakona o javnim nabavkama Bosne i Hercegovine, čiji su predlagači poslanici iz Kluba Demokratske fronte, s mišljenjem Ustavnopravne komisije. 

Na dnevnom redu bi trebalo da se nađe i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH, čiji je predlagač poslanik Saša Magazinović, a kojim se predviđa ukidanje mogućnost da izabrani zvaničnici obnašaju više funkcija u isto vrijeme.

 (Patria) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.