19.10.2020. 17:59
0
Dr. Drljević: Pored COVID-19 prijete nam još dva neprijatelja
U jednoj banci u Sarajevu krajem prošle sedmice korona virusom zaraženo je 11 ljudi, koji zajedno sarađuju. Iznenađeni svi jer ne znaju prvi kontakt, trenutno su izolovani i sa blagim simptomima. Bez mirisa i okusa, s temperaturom nešto većom od 37 i bolom u mišićima. Tek jedna osoba je s upalom jednog plućnog krila. Nadaju se najboljem, brzom ozdravljenju.

Istovremeno jesen je, a brzo dolazi zima. Vrijeme je gripa. Vakcine protiv gripa još nisu stigle. Kako je nedavno rekao infektolog, dr. Ednan Drljević: "Opasnost je tim veća jer ove godine tri neprijatelja nam prijete od početka jeseni: pneumokoka, gripa, COVID".

Kao sto znamo vakcina protiv gripa, prema informacijama Federalnog kriznog štaba se dostavlja tek u novembru, a dok se raspodijele, kažu stučnjaci može biti i januar. A gripa?

N1 saznaje da su neke privatne poliklinike obezbijedile vakcine, a privatne firme su u ih rezervisale za uposlenike po komercijalnoj cijeni koja nije previsoka.

Istovremeno, kako gripu prevenisati i šta imati u kućnoj apoteci za podizanje imuniteta infektolozi dr. Nada Koluder Ćimić i Bakir Nakaš se slažu - vitamine C, D3, cink.

Farmaceuti dodaju da je uvijek bolje imati posebno vitamin C, D3 i cink nego multivitamin zbog dovoljne koncentracije svakog od vitamina.

Dr. Drljević kao prevenciju preporučuje i sprej za nos sa morskom vodom.

U jednoj od apoteka, kako saznajemo, u posljednje vrijeme se kupuje Prevenar, koji je za naše prilike izuzetno skup sa cijenom od 150 KM. Magistrica farmacije ističe da ga osobe kupuju za podizanje imuniteta. Međutim infektolog Dr. Nakaš kaže: "Koliko ja vidim, Prevenar je vakcina za prevenciju pneumokokne upale pluća pa u tom smislu njena uloga je zaštitna od upale pluća i u tom smislu ima svoju vrijednost...".

Po njegovom mišljenju, jedino podizanjem imuniteta, “zaštitom” od stresa i smanjenjem nepotrebnih kontakata se možemo prevenisati od gripa, a korona virusa kada dođu vakcinem prenosi N1.


(Admir Oručević)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.