20.10.2020. 21:59
2
Dodik: U Republici Srpskoj neće biti migrantskih centara, neka Evropa rješava to pitanje
Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik po ko zna koji put danas je ponovo istakao kako u Republici Srpskoj neće biti nikakvih migrantskih centara, niti bilo kakvih sabirnih centara za migrante. Poručio je da ne postoji nijedan razlog da RS mijenja politiku u vezi s tim pitanjem.

“Migranti sami nisu zainteresirani da budu u Republici Srpskoj, oni su zainteresovani da se dočepaju EU, a apsurd je da ti migranti nama dolaze iz EU jer ne mogu da dođu ako ne prođu Grčku ili Bugarsku. Evropa je ta koja mora da rješava to pitanje, sve oko migranata u BiH je kolateral”, kazao je Dodik.

Od početka migrantske krize u BiH nijedan prihvatni centar nije osposobljen na području Republike Srpske iako najveći broj migranata ulazi upravo na istočnom dijelu granice Zvornik, Višegrad, pa i Trebinje. Ukoliko bi se i migranti zadesili na području RS upućivani su u Sarajevo, Tuzlu, na područje Unsko-sanskog kantona gdje je više migrantskih centara.  

Iako ne postoji tačan broj, procjena je da je u BiH odnosno u FBiH oko 10.000 migranata. Evropska unija trebala bi izdvojiti 50 miliona maraka za nove prihvatne centre u FBiH s obzirom da dolazi zima, a nekoliko hiljada migranata nema smještaj u prihvatnim centrima pogotovo nakon zatvaranja dva kampa u Bihaću.


(Patria)

 
2
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.