21.10.2020. 10:39
0
Porazni podaci: Oko 1.000 učenika u KS ne može ili teško prati online nastavu
Oko 500 učenika u Kantonu Sarajevo ne posjeduje odgovarajuću računarsku opremu za praćenje nastave, dok isti broj ima zastarjelu opremu. Rezultati su ovo ankete koju je Ministarstvo obrazovanja KS provelo prije početka školske godine. Zabrinuti roditelji obratili su se Ministarstvu tražeći hitnu reakciju kako bi se njihova djeca obrazovala kvalitetno, ali i u sigurnim uvjetima.

Ministar obrazovanja Anis Krivić kazao je kako za sada nemaju prijava da nastavnici nemaju nikakvu opremu, ali imaju prijava da oni nastavnici koji su ujedno i roditelji učenika imaju poteškoće jer se koriste istom opremom.

Poručio je kako rade na rješenju ovih problema, a da su BH Telecom i Telemach ponudili pomoć i podršku u osiguravanju pristupa internetu.

I Vijeće roditelja KS se obratilo Ministarstvu tražeći da saopšte tačan broj oboljelih učenika i zaposlenih u školama, ali i da hitno reaguju kako bi obrazovanje učenika tokom sadašnje situacije bilo kvalitetno i sigurno.

Roditelji su zatražili da im dostave rezultate ankete kojom se istražila tehnička opremljenost učenika, a koju nisu dobili kao i plan Ministarstva za poboljšanje stanja.

Zatražili su izmjene Pravilnika o praćenju, vrednovanju i ocjenjivanju učenika u KS u skladu sa uslovima kombinovane nastave.

"Ovim putem ponovno hitno tražimo da se u odnosu na skraćenu nastavu donesu jasne upute o smanjivanju broja ocjena po predmetima, te da se navedeni Pravilnik dopuni odredbama za praćenje, vrednovanje i ocjenjivanje učenika u on line okruženju, jedinstvenim za sve učenike u KS", naveli su iz Vijeća roditelja KS.

Roditelji su istakli kako očekuju da će doći do povećanja broja neopravdanih izostanaka zbog nemogućnosti dobijanja ispričnica u Domovima zdravlja, pa traže da se Pravilnik o izostancima stavi van snage za vrijeme pandemije.

Traže hitan angažman dodatnih asistenata u skladu s potrebama koje su škole prijavile Ministarstvu.

"Svjedoci smo da je prelazak svih učenika na kombinovanu nastavu stavio nove izazove i na inače složenu situaciju s prevozom. Ovim tražimo donošenje hitnih mjera kojima će se problemi s prevozom umanjiti ili potpuno ukloniti. Također, neophodno je da se roditeljima učenika srednjih škola daju jasne upute da li i pod kojim uslovima imaju pravo na pohađanje on line nastave. Kombinovana ( redovna i pasivna on line) i/ili aktivna on line nastava su naša neminovnost i svi moramo dati sve od sebe da se kvalitet nastavnog procesa održi nezanemarivajući pri tome dobrobit učenika", poručili su iz Vijeća roditelja KS.

 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.